2012 m. spalio 31 d., trečiadienis

Charlaine Harris - "Mirtis už durų"

Oficialiai: Tai penktoji ribas tarp fantastikos, siaubo ir detektyvo žanrų ištrinančios romantiškos serijos knyga, sulaukusi stulbinamo pripažinimo JAV, Didžiojoje Britanijoje, Ispanijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Rusijoje ir daugelyje kitų šalių, laikoma pagrindiniu Stephenie Meyer „Saulėlydžio" sagos įkvėpimo šaltiniu. Serialo „Šešios pėdos po žeme" kūrėjai Sukės Stekhaus istoriją perkėlė į populiarų serialą „Tikras kraujas". 


Subjektyviai: Sookie Steckhouse seriją skaitau su ilgomis pertraukomis, ir tik tuomet, kai noris kokio lengvo skaitalo. True Blood serialas (kuris sukurtas remiantis šiomis knygomis, ir kuriam kada nors būtinai paskirsiu įrašą savo blog'e) man labai patinka, tuo tarpu knygos jam ryškiai nusileidžia, kad ir koks retas atvejis tai bebūtų. Ko knygose man trūksta, tai - daugiau dėmesio kitiems personažams, kurie man atrodo daug įdomesni už pagrindinę veikėją. Nes dabar susidaro įspūdis, jog Sukė - kvailoka blondinė dideliais papais, kuri laižosi beveik su kiekvienu sutiktu. Daug puslapių (sakyčiau - per daug) skiriama pagrindinės herojės aprangai (dažniausiai pasitaikantys jos garderobe - trumpas, pilvuką atitengiantis megztukas arba krūtinės neslepianti maikutė) ir grožio procedūroms (vos ne kiekviename skyriuje smulkiai nupasakojama, kaip Sukė maudėsi po dušu, skutosi kojas ir valėsi dantis), nors, kita vertus, argi gali pykti -  tai irgi nemažai pasako apie pačią heroję :)) 

Visgi, kaip ten bebūtų, tai neįpareigojanti savaitgalio knyga, kurioje yra ir veiksmo, ir truputis sarkazmo, ir gana detaliai nupasakotų sekso scenų, - tiesa, teko skaityti internete nusiskundimų, jog sekso šioje dalyje per mažai. Na, bet čia kaip kam... :)) 


Ir dar ne visai į temą -  kartais kyla minčių, ar tik autorė nesuguldė į knygą visų savo erotinių fantazijų: jau taip prie Sukės kimba visokio plauko šaunūs, gražūs (ir nelabai) vyrai, taip jau ją visi gelbėja, kad net nebeįdomu. Pati autorė, remiantis jos nuotrauka, į Sukę nepanaši. Ar čia Amerikoj tokios tendencijos vyrauja, kad didžiakrūtėms blondinėms meilėje (ir ne tik) sekas? Negi ir man plaukus persidažyti, hahaha? :DD


Mano įvertinimas: 6.0/10


Detalės:

Žanras: grožinė literatūra, nuotykių romanas
Puslapių skaičius: 352
Leidykla: Obuolys, 2010
Iš anglų kalbos vertė Rūta Steponavičiūtė

Michal Viewegh - "Mergaičių auklėjimas Čekijoje"



Oficialiai: Michal Viewegh (g. 1962 m.) savo romaną “Mergaičių auklėjimas Čekijoje” įvilkęs į žaidimo formą, narplioja pasikeitusios visuomenės papročius, požiūrį į tradicines vertybes, meną. Pasak autoriaus, pateikti nūdienos gyvenimo, aukštyn kojom apvirtusio pasaulio vaizdą įmanoma tik įpinant grotesko, net absurdo elementų. Šiandien realybė būtent tokia: kupina chaotiškumo, bedvasiškumo, abejingumo tikram skausmui ir kančiai, net mirčiai. 



Subjektyviai: Džiaugiuosi, jog mano pirmasis įrašas bus apie šią knygą. Ji išties labai sava. Savas stilius, savas autoriaus humoro jausmas, net tas laikotarpis ir aplinka - vidurinė mokykla pirmasiais nepriklausomybės metais - tokie artimi ir pažįstami. Netgi atradau knygos veikėjų prototipus savo realybėje, kas man sukėlė sentimentų mokyklai audrą bei nemenką juoko priepuolį. Ir nors knyga iš pirmo žvilgsnio linksma bei ciniška, joje slepiasi labai prasmingos mintys. Dėl kurių ir norėčiau šią knygą įsigyti ir perskaityti dar ne kartą.


Mano įvertinimas: 10/10



Detalės:

Žanras: grožinė literatūra, romanas
Puslapių skaičius: 191
Leidykla: Tyto Alba, 2001