2015 m. liepos 19 d., sekmadienis

Teenage Mutant Ninja Turtles (2014)





Oficialiai: Keturi mieli vėžliukai, įvaldę kovų menus ir pavadinti Renesanso dailininkų vardais, pirmą kartą pasaulį išvydo 1984-ųjų gegužę, komikso puslapiuose. Už teisingumą kovojančių vėžliukų nuotykiai skaitytojams patiko ir, komiksui išpopuliarėjus, vėžliukai nindzės persikėlė į televizijos ekranus. Animacinis serialas tokiu pat pavadinimu buvo pradėtas kurti 1990-aisiais.

Niujorkas išgyvena slogius laikus. Piktadarys Šrėderis geležine ranka valdo visą miestą – pradedant korumpuota policija, baigiant dar korumpuotesnias politikais. Saugumo jausmą seniai užmiršę miestiečiai įbauginti ir praradę viltį. Tačiau vieną dieną kažkas pasikeičia. Tai šen, tai ten pasigirsta keistų gandų apie bebaimius rytų kovų menus įvaldžiusius padarus, kurie priešinasi Šrėderio diktatui ir griauna jo planus.


Gandai turi pagrindą. Į kovą su nusikaltėliais stoja keturi broliai – vėžliukai mutantai nindzės. Kartu su bebaimės reporterės April O‘Neil (aktorė Megan Fox) pagalba Leonardas, Rafaelis, Donatelas ir Mikelandželas siekia į Niujorką sugrąžinti taiką ir teisingumą.


Subjektyviai: Augau tais laikais, kai visam pasauly (Lietuvoj taip pat) siautė tikra turtlemania (o gal turėčiau sulietuvinti ir sakyti - vėžliamanija?). Filmuką apie šiuos kovotojus vėžliukus ne tik žiūrėjo ir apie juos kalbėjo visi vaikai iš mano kiemo, bet mes visi turėjom ir vėžliukų figurėlių, plakatų, netgi komiksų, o atostogų naktis leisdavom prie kompiuterio (to, kurį reikėdavo prijungti prie televizoriaus) žaisdami už mėgstamiausią vėžliuką ir kovodami prieš Rockstead'į, Beebop'ą ir, žinoma, Šrederį. Mano mėgstamiausias vėžliukas buvo Leo. Nes mėlyna spalva yra graži, o katanos irgi nieko :)))

Tačiau... dabar laikai pasikeitė. Filmukų nebežiūriu (nors girdėjau, kad naujas animacinis serialas apie vėžliukus labai neblogas), plakatai ir komiksai sukišti į dėžes palėpėj, o vasaros naktis paskyriau kitiems užsiėmimams. Nepaisant visko, vėžliukų neužmiršau, ir mano atmintyje jie išliko maždaug tokie: 




Dabar, kaip matot iš viršutinio paveikslėlio, jie atrodo kitaip. Išstypo, prisiaugino raumenų ir apskritai labiau primena mutantus. Kaip ir dera pagal pastarųjų metų kino madą, filmo atmosfera tamsi, niūri ir... gleivėta. O ko norėti - juk vėžliukai gyvena kanalizacijoje. Net patikėti negaliu, kad anais laikais man tai atrodė gana romantiška vieta gyventi. Su sąlyga, kad bus daug picos.

Dar keli pastebėjimai apie filmą:

  • Siužetas nenustebino, nes viską žinojau iš anksčiau ir pirmenybę atiduodu originaliai priešistorei. Nes sunku patikėti, kad Splinteris išmoko kovos menų iš paprasčiausių knygų ir dar sugebėjo to išmokyti vėžliukus. 
  • Vėžliukų charakterius bandyta atskleisti, bet ne iki galo. Labiausiai išplėtotas Mikelandželo personažas. Turbūt dėl to, kad jis labiausiai stereotipiškas.
  • Donatello balsas erzinantis. Ir dar tie akiniai...
  • April nors graži ir, kaip pridera, su geltona striuke, tačiau vaidina prastai.
  • Vėžliukų santykiai su April visai neišplėtoti. Taip ir nepatikėjau, kad jie sugebėjo susidraugauti.
  • Šrederis pasirodė nebaisus.
  • Nebuvo Rocksteadžio ir Bebopo.
  • Nesupratau, kam juostoje reikėjo to April bendradarbio - kad ji paflirtuot su kuo turėtų ar kad mašiną būtų kam pavairuot?
  • Filmo trukmė pats tas - veiksmas vyksta greitai, ir žiūrėjimas neprailgsta. 
Susižiūrėjo smagiai, bet galvoj neužsiliko. Multikas patiko labiau. O už nostalgiją vieną balą pridėsiu.


IMDB įvertinimas: 5.9/10
Mano įvertinimas: 6.5/10

Detalės:

Žanras: Action, Adventure, Comedy
Trukmė: 101 min.
Šalis: USA
Režisierius: Johnatan Liebesman
Vaidina: Megan Fox, Will Arnett, William Fictner, Alan Ritchson, Noel Fisher, Pete Ploszek, Jeremy Howard, Danny Woodburn, etc.