2013 m. balandžio 3 d., trečiadienis

Jonas Jonasson - "Šimtametis, kuris išlipo pro langą ir dingo"

Oficialiai: Jono Jonassono romanas „Šimtametis, kuris išlipo pro langą ir dingo“ – tai ne tik šimtamečio senuko galbūt paskutinis nuotykis, bet ir subtilaus humoro kupina jo gyvenimo istorija. Alanas Karlsonas buvo visų reikšmingiausių XX a. įvykių liudininkas ir netgi padarė jiems nemažą įtaką.

Būdamas sprogmenų specialistas, jis prisidėjo prie atominės bombos kūrimo ir turėjo progą susitikti su įtakingiausiomis XX a. asmenybėmis: Stalinu, Čerčiliu, Mao, Trumenu, Franku ir De Goliu.

Švedo J.Jonassono (g. 1961 m.) knyga apie šimtametį 2010 m. Švedijoje tapo perkamiausia knyga, tiražas perkopė milijoną! Po metų dėl teisių aukcionuose varžėsi didžiausios Europos leidyklos, o šiandien knyga išleista 30 šalių. Kino studijos „Walt Disney“ padalinys įsigijo teises ekranizuoti knygą Skandinavijoje.


Subjektyviai: Oj, kaip man reikėjo TOKIOS knygos. Padedančios įveikti neskaitadienius. Kuomet bandau perskaityti tris įdomias, bet gana sunkiai skaitomas knygas. 

Šią tiesiog prarijau. Kitaip ir negalėjo būti - tai tikras subtilios ironijos ir intelektualaus humoro užtaisas! Ne tik atgaivinau savo XX a. istorijos žinias (teko atsiminti, kokią politiką vykdė Mao Dzedungas, kas buvo tas Berija, dėl ko kilo Korėjos karas ir pan.), bet ir nuoširdžiai pasijuokiau.

Linksmas ne tik knygos siužetas, kuriame aprašomi šimtamečio Alano Karlsono nuotykiai pabėgus iš slaugos ligoninės, bet ir spalvingi to paties senuko atsiminimai keliaujant po pasaulį ir geriant degtinę su vienas už kitą žymesne istorine asmenybe. 

Linksmi ir kiti, ne tokie garsūs knygos personažai: jau minėtas laimės kūdikis (labiau tinkamo epiteto negaliu sugalvoti. Dėl ko? Perskaitysit ir patys pamatysit) Alanas Karlsonas, vietinis kaimo kriminalas Julius, bene dvidešimt specialybių studijavęs, bet nei vienos taip ir nebaigęs sumuštinių kiosko pardavėjas Benas, nuolat besikeikianti raudonplaukė Gražuolė, Beno brolis, Alaną medžiojantis vietinis gangsteris, šuo ir dramblys. Ir lagaminas su penkiais milijonais Švedijos kronų. Smagu. O dar pridėjus tokias įžymybės kaip Čerčilis, Trumanas, Dzedungas bei Stalinas gauname tikrą komediją. 


Linksma ir absurdiška iki negalėjimo. Visai kaip gyvenime. 


Mano vertinimas: 10/10

Detalės:

Žanras: grožinė literatūra, nuotykių romanas, detektyvas
Puslapių skaičius: 480
Leidykla: Obuolys, 2012
Iš anglų kalbos vertė Astra Alba

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą