2014 m. vasario 6 d., ketvirtadienis

Camilla Läckberg - "Pamokslininkas"

Oficialiai: Skaitytojui jau pažįstamų žurnalistės Erikos ir tyrėjo Patriko Hedstriomo laukia antroji byla: mažas berniukas tarpeklyje aptinka lavoną. Po negyvos turistės kūnu policija randa daugybę kaulų – kaip netrukus paaiškėja, prieš 24 metus dingusių Fjelbakos merginų palaikų likučius. Patrikas karštligiškai ieško sąsajų tarp nusikaltimų, bet jų, regis, neįmanoma rasti. Tačiau ima aiškėti, kad laisvosios bažnyčios pamokslininko Efraimo Hulto šeimoje knibžda daug paslapčių, o tada pradingsta dar viena mergaitė...

Subjektyviai: Tai antrasis šios švedų detektyvų karalienės romanas, išverstas į lietuvių kalbą. Kadangi pirmasis susiskaitė skaniai, tikėjausi, jog ir šis nenuvils. Iškart išsiduosiu pasakydama, jog nusivilti neteko.

Romano veiksmas vyksta pirmosios knygos skaitytojams jau pažįstamoje Fjelbakoje. Kur gražu, jauku ir ramu. Atseit. Tą slogią ramybę netyčia sugriauna mažas berniukas, tarpeklyje netyčia aptikęs lavoną. Nuo tos vietos ir pasileidžia įtarinėjimų ir intrigų lavina.

Žodžiu, karšta. Visomis prasmėmis. "Ledo princesėj" buvo daug sniego ir minusinės temperatūros, šičia - karšta kaip pragare. Yra ir daugiau pokyčių: dabar Erika laukiasi, ir bylos našta tenka negležniems Patriko - dabar jau jos vyro - pečiams. Jis ir tampa pagrindiniu knygos veikėju, o Erika pasirodo epizodiškai bambėdama dėl karščio ir didėjančio pilvo.

Pati istorija vėl tvirtai suręsta: įtartinų asmenų nors vėžimu vežk, o autorės talentas vedžioti skaitytojus už nosies situaciją padaro dar sudėtingesnę - visi čia atrodo potencialūs žudikai. Na, nebent išskyrus tą mažą, lavoną radusį berniuką. 

Bet nuo to man tik smagiau. Juk detektyvo žanras ir mėgiamas dėl įtampos ir iki galo išlaikomos intrigos, kuomet sužinoma, kas gi tas žudikas. O jis, turiu pripažinti, kraupus. Man nuoširdžiai buvo gaila jo aukų. Dar labiau gaila, kad to bepročių atsiranda ir realybėje... Bet gi ne apie tai kalba.  Kalba apie tai, jog Pamokslininkas - geras detektyvinis romanas. Rekomenduoju visiems tokio žanro mėgėjams.


Mano įvertinimas: 9.0/10

Detalės:

Žanras: detektyvas 
Puslapių skaičius: 376
Leidykla: Tyto alba, 2012
Iš švedų kalbos vertė Vytenė Muschick