2014 m. liepos 7 d., pirmadienis

Laini Taylor - "Kaulų ir dūmų duktė"

Oficialiai: Septyniolikmetė Kerou, dailės studentė iš Prahos, mėgsta guliašą ir leidžia laiką su gatvės menininkais. Tik jos šeima keistoka – demonas avino kanopomis, kuris maino negyvėlių dantis į troškimus, ir grupelė jam dirbančių chimerų. Kerou nesupranta, kodėl ją, žmogų, augina tie keisti, nors švelnūs jai, padarai ir kokius reikalus jai tenka tvarkyti visame pasaulyje, praėjus pro slaptas krautuvėlės duris. Demonų pasaulis stengiasi, kad Kerou būtų laiminga ir kuo mažiau žinotų, tačiau neatsakytas klausimas – kas aš? – kasdien smaugia vis labiau ir mergina pasiryžta rasti atsakymą.

Nerūpestingas tatuiruotos mėlynplaukės gyvenimas baigiasi, kai viename Marakešo skersgatvyje pasirodo nežmogiškai gražus, siaubingai galingas ir nuožmus angelas: „Serafimo žvilgsnis degė, svilino orą tarp jųdviejų. Tai buvo gražiausia būtybė, kokią Kerou kada nors buvo mačiusi. Pirmoji merginos mintis buvo ne vietoje, bet neįveikiama – įsiminti nepažįstamąjį, kad vėliau galėtų nupiešti. Antroji – nebus jokio vėliau, nes angelas ketina ją nužudyti…“ Taip prasideda jų kraujo ir mėnesienos, aiškėjančių paslapčių ir žvaigždžių nulemtos meilės istorija, kuri trykšta iš negailestingos praeities. Ar Kerou kada gailėsis, kad sužinojo tiesą apie save?..


Subjektyviai: Šią knygą pasiėmiau iš bibliotekos dėl labai paprastos priežasties - patraukė anotacija. Na, argi gali nesudominti demonai, mergina mėlynais plaukais ir Praha? Pasirodo gali.

Gerai, kiek pamelavau. Knygoje demonai (kitaip dar vadinami chimeromis) man patiko. Apie jų karą su nefilimais (nežinantiems primenu, jog taip vadinami puolę ir prieš Dievą sukilę angelai) taip pat buvo visai įdomu skaityti. Dar patiko Norų pardavėjas, jį supantys draugai ir lentynos, apkrautos stiklainiais su dantimis.

Visa kita - banali, sena kaip pasaulis (ar bent jau Romeo ir Džiuljetos senumo) istorija, kai Jis ir Ji, priklausantys dviems, tarpusavyje ne(be)aišku ko nepasidalijantiems klanams, sugeba įsimylėti vienas kitą. O toliau viskas rutoliojasi pagal įprastą klišę - ji jį (arba jis ją) išgelbėja iš mirtues nagų, jis/ji jaučiasi skolingas (-a), iš pradžių jie vienas kito varžosi (tai trunka neilgai), bet vis labiau vienas kitam patinka, bet vis vien negali būti kartu dėl artimųjų, karo, vedybinių planų ir įsitikinimų. Tad jis ir ji, pasmerkę save vidinėms kančioms, ryžtąsi keisti savo ir visos planetos likimą. Pridėkim dar didelį pasakojimo tempą, logikos trūkumą, emocionalumo perteklių bei didžiulį veikėjų egocentriškumą ir gaunam tipišką, kaip kad knygynuose dabar įvardijama, romaną jaunimui.  

Tad pati knyga man pasirodė kiek per paaugliška, nors, kita vertus, paaugliams ji ir skirta. Gal, jei būčiau kokių 16-ikos, aikčiočiau - oj, kokią gerą knygą perskaičiau!, nors, jei atvirai, tuo laaabai abejoju - detektyvo niekada nekeisdavau (ir dabar nekeičiu) į kad ir žavų, bet neįsimenantį meilės romaniuką.

PS: Vertimo į lietuvių kalbą laukia dar bent du tęsiniai, kurių aš jau tikriausiai nebeskaitysiu...


Mano įvertinimas: 5.0/10

Detalės:

Žanras: fantastika, literatūra jaunimui
Puslapių skaičius: 464
Leidykla: Obuolys, 2012
Iš anglų kalbos vertė Astra Alba

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą