2013 m. spalio 12 d., šeštadienis

Chairlaine Harris - "Mirties Valanda"

Oficialiai: Kai Merlotės bare, kuriame dirba Sukė, sprogsta Molotovo kokteilis, visi įtaria nemėgstančiuosius metamorfų – pavidalą keičiančių būtybių, koks yra baro savininkas Semas. Sukė, pažįstanti antgamų pasaulį geriau nei kuris kitas žmogus, turi savų įtarimų, bet labiau nerimauja dėl oficialaus savo sutuoktinio, vampyro Eriko, ir jo dukters Pem rengiamo sąmokslo prieš jų valdovą Viktorą. Atrodo, porelė kėsinasi jį nužudyti... Lyg to būtų maža, giminės fėjos sunkina ir taip neramų mintis skaitančios merginos gyvenimą. Pamažu Sukė įtraukiama į sąmokslą, kuris daug sudėtingesnis, nei ji įsivaizdavo. Mergina tampa pėstininke vampyrų žaidime, ant kurio lentos jau yra nauja karalienė...

Subjektyviai: Taip jau įvyksta, jog namo parsinešu iškart bent po dvi Sukės knygas. Ir kątik aprašiusi dešimtą serijos dalį, jau kurpiu įrašą apie vienuoliktąją...

Joje viskas po senovei: vilkolakiai, panterlakiai, demonai, įtampa tarp vampyrų ir fėjų, baro gyvenimas ir Sukės kasdienybė. Šįkart ji tvarkosi palėpę, organizuoja baby-shower (lietuviškas vertimas "kūdikio lietus" skamba kiek juokingai, bet geresnio atitikmens ir pati nesugalvoju...), bėga nuo persekiotojų, vėl plauna indus ir turškiasi vonioje.

O dabar kiek naujesni faktai iš pagrindinės veikėjos gyvenimo. Sukė turi dar vieną sugyventinį. Dar ji randa vieną labai paslaptingą daikčiuką seno stalo štalčiuje. Be to, sužino šį bei tą netikėto apie savo prigimtį.

Veiksmo ir įvykių šioje knygoje daugiau nei praeitoje knygoje. Tai knygos pliusas.

Vampyrai (ir dauguma kitų vyriškos lyties personažų) pavaizduoti kaip visiški mėmės. Net Erikas, savo sąmoju dažnai paįvairindavęs siužetą, suskydo ir tapo visai nebeįdomus. Sukės ir jo santykių kulminacija buvo būtent tokia, kaip aš (neabejoju - ir jūs) tikėjausi. Neįdomiai ir neintriguojančiai. Tai didelis knygos minusas. 

Ot bus autorei anose knygose nudobt visus įdomesnius veikėjus...  


Mano įvertinimas: 6.0/10

Detalės:

Žanras: grožinė literatūra, nuotykių romanas 
Puslapių skaičius: 448
Leidykla: Obuolys, 2013
Iš anglų kalbos vertė Rūta Steponavičiūtė

Charlaine Harris - "Miręs Šeimoje"

Oficialiai: Jeigu kam atrodo, kad santykiai šeimoje yra sudėtingi, turėtų susipažinti su Sukės Stekhaus iš Bon Tono kasdienybe. Mintis skaityti mokančiai merginai tenka spręsti viso būrio šeimynykščių – tarp jų fėjos pusbrolio ir brolio panterlakio – problemas. Lyg to būtų maža, neįspėjęs pasirodo neoficialaus vyro ir mylimojo vampyro Eriko kūrėjas Apijus Livijus Okela su „broliu“ Aleksejum Romanovu, dingusiu paskutinės Romanovų dinastijos palikuonimi... Pirmąją meilę, vampyrą Bilą, gyjantį po fėjos įkandimų sidabro dantimis, gali išgelbėti tik kito to paties kūrėjo vampyro kraujas. Sukei širdis neleidžia palikti jo nelaimėje, kaip ir atsisakyti padėti Šivporto vilkolakių gaujai. Ar dėl minkštos širdies nereiks nukentėti pačiai Sukei?

Subjektyviai: Buvau visai pasiilgus kažkokio lengvo skaitaliuko prie arbatos puodelio, tad po santykinai ilgokos pertraukos vėl prisėdau skaityti apie (ne)nuobodų Sukės gyvenimą. Tas gyvenimas niekuo pernelyg nesiskiria nuo praeitų knygų: ir vėl Sukė blaškosi gausiame gerbėjų būryje, vėl nešioja mėsainius ir alų bare "Pas Merlotę", vėl dejuoja dėl pinigų trūkumo ir nešvarios virtuvės, jos kieme vėlgi kažkas pakasė lavoną, ir vėl ji įsivėlus į vampyrų ir vilkolakių politikos peripetijas.

Tame įprastame Sukės gyvenime yra ir pokyčių: buvusi kambariokė ragana Amelija išsikrausto į New Orlean'ą, o Sukė turi naują sugyventinį. Atsiranda pora naujų, ryškių veikėjų: pėdsekė vampyrė, moteriškasis Rembo atitikmuo - vilkolakė, Bilo giminaitė ir man labiausiai patikęs - Eriko kūrėjas A. L. Okela bei ne taip labai patikęs "brolis" Aleksėjus, mums gerai "pažįstamas" iš istorijos pamokų :)) Nepaisant visko, aš pasigedau kokio ryškesnio siužeto įvykio, ne tik vieno kito lavono, tad gal ir skaitymo malonumas buvo kiek mažesnis, lyginant su kitomis serijos dalimis...

Ir pabaigai - esu nuoširdžiai pasipiktinusi, kad išraiškiausi veikėjai būtinai turi (dėmesio, mažutis SPOILERis!) būti nudobiami. Juk vien geriečiai vilkolakiai ir cacos vampyrai greitai nusibosta... 


Mano įvertinimas: 6.0/10

Detalės:

Žanras: grožinė literatūra, nuotykių romanas 
Puslapių skaičius: 416
Leidykla: Obuolys, 2012
Iš anglų kalbos vertė Rūta Steponavičiūtė

2013 m. spalio 7 d., pirmadienis

Kathryn Stockett - "Pagalba"

Oficialiai: Dvidešimt dvejų metų Skyter dūsta konservatyvioje 1962-ųjų Misisipės valstijos aplinkoje ir turi ambicijų tapti rašytoja. Jos sumanymas parašyti knygą apie gimtojo Džeksono tarnaičių ir jų šeimininkių santykius nedera su miesto aukštuomenės, kuriai priklauso ir pati Skyter, "padorumo" suvokimu. Negana to, jos būsimos knygos veikėjos – realios moterys iš ją supančios aplinkos.

Pasirodžiusi knyga su nesunkiai atpažįstamų tarnaičių išpažintimis prilygtų bombos sprogimui, kuris sukrėstų pasenusius, vergovės laikus primenančius žmonių santykius. O ką jau kalbėti apie knygos autorei ir jos veikėjoms gresiantį pavojų.

Tai jaudinantis romanas apie meilę ir žmogiškumą, kartu persmelktas kandžios ironijos, sveiko humoro ir vilties.

Subjektyviai: Pagaliau ši knyga atsidūrė ir mano rankose! Ją ypač panorau perskaityti pamačiusi šios istorijos ekranizaciją, pavadintą taip pat, kaip ir knyga - "The Help" (atsiliepimą apie filmą galite rasti čia). Žinoma, tyčia padariau keletos mėnesių pertrauką, kad filmo sukelti įspūdžiai susigulėtų mano galvelėje.

Ir praėjus geram pusmečiui, knygą tiesiog sugraužiau. Puiki istorija. Puikūs charakteriai. Ir, kas be ko, puikiai atkurtas 7-asis dešimtmetis. Kur visi - vyrai ir moterys, vaikai ir tėvai, baltieji ir juodieji, ponai ir tarnai - turi savo pareigas, vietą visuomenėje ir ribas, kurias, neduokdie, peržengsi ir sugriausi taip ilgai ir kruopščiai statytą socialinę santvarką. Nors ji jau pati savaime prašosi pokyčių...

Labai patiko kaip pavaizduota tų laikų priemiesčio damučių kasdienybė. Tiesiog gyvenimas Barbių pasaulelyje. Pagal kurio vidaus taisykles, moteris turi visada būti kruopščiai pasidažiusi, susišukavusi ir krikščioniškai apsirengusi. Dar turi mokėti siūti, skaniai gaminti valgį ir gražiai šypsotis. Nes kitaip ji nesusiras vyro ir nepasigimdys poros vaikų, kuriuos po to pames prižiūrėti juodaodei tarnaitei. Nes tiesiog nelieka laiko rūpintis vaikais, kai galva užimta labdaros pokylių organizavimu ir atskirų tualetų juodaodžiams įrenginėjimu.

Ir gerai, kad šią kokčiai saldžią idilę sudrumsčia netradicinės moterys. Tokios kaip Aibilina, Minė ir Skyter. Ambicingos ir emancipuotos. Kurioms universiteto diplomas yra daugiau nei popierius. Ir kurios į Barbių pasaulėlį įneša tokių reikalingų pokyčių.

Reziumuojant, knyga man patiko ne mažiau už filmą. Bet ir ne daugiau. Tiesiog filme labiau atskleisti vieni, o knygoje - kiti istorijos aspektai. Pastarojoje labiau išryškintas Minės sarkazmas, Aibilinos meilė mažyliams, Selijos Fut keistenybės ir panelės Skyter vidinės kančios. 

Vienintelis dalykas, kuris užkliuvo - tai kūrinio vertimas. Jis tikrai labai prastas ir rėžiantis akį (ausį?). Atrodo, lyg versta pasitelkus Google Translator. Išrašyt velnių tam Jonui Čeponiui ir knygos redaktoriams!

O šiaip vienareikšmiškai rekomenduoju!

Mano įvertinimas: 9.5/10


Detalės:

Žanras: romanas, grožinė literatūra 
Puslapių skaičius: 432
Leidykla: Jotema, 2010
Iš anglų kalbos vertė Jonas Čeponis

2013 m. spalio 2 d., trečiadienis

Pirates Of The Carribean: On Stranger Tides (2011)




Oficialiai: Žavingas ir nepakartojamas kapitonas Džekas Sparou (akt. Johnny Depp) ketvirtojoje „Karibų piratų“ dalyje bandys tapti nemirtingu, leisdamasis į paslaptingojo ir magiškų savybių turinčio Gralio, esančio Atlantidoje, paieškas.

Kelionės metu kapitonui kelią pastoja sena jo pažįstama, o dabar tiesiog savų kėslų turinti Andželika (akt. Penélope Cruz). Moteris privers Džeką įžengti į legendinį piratų laivą „Karalienės Anos kerštas“, kurio kapitonas – šiurpą keliantis Juodabarzdis (akt. Ian McShane).

Daugybę nuotykių patyrusiam kapitonui Džekui Sparou linksta keliai – jis nebežino, ko labiau bijoti – paslaptingosios Andželikos ar piratų vadeivos, pagarsėjusio piktadario, Juodabarzdžio. Tačiau aišku viena – jie visi nori gauti paslaptingąjį Gralį, tik kuriam pasiseks pirmąjąm?

Kvapą gniaužiantys nuotykiai, įstabūs vaizdai, neregėtos būtybės ir didelė dozė humoro – tiek garantuoja filmo kūrėjai.



Subjektyviai: Visus POTC filmus mačiau ne vieną kartą, ir ketvirtoji dalis - ne išimtis. Savaitgalį pastebėjusi, jog šį filmą rodys TV3, neatsispyriau pagundai dar kartą užmesti akį į piratų nuotykius. Ir, be abejonės, į Depp'ą, kurio žavesiui aš niekaip negaliu atsispirti...

Šįkart Jack'as Sparrow & co išsiruošia ieškoti, tiesa ne visai savo noru, bet who cares, jaunystės šaltinio (kuris, beje, mieli filmus aprašantys žmonės, visai ne Antarktidoje!). Tuo tarpu juos jau savo noru lydi moteris iš praeities, vardu Andželika, ir jos tėtušis kraupusis Juodabarzdis. Ant kulnų lipa šaltinio taip pat ieškantys ispanai ir britų pasamdytas senas pažįstamas kapitonas Barbosa. O visi kartu , žinoma, patiria daugybę visokiausių nuotykių.

Na, siužetas daugmaž aiškus. Personažai taip pat savo vietoje: Sparrow žavingas kaip visada, Barbosa taipogi puikus. Gaila, tik kad Juodabarzdis ne toks piktas, kaip kad galėtų būti, gana blankus man pasirodė jo personažas. Charakterio išraiškingumo atžvilgiu, kitų POTC dalių blogiukai, Barbosa ir Davey Jones, man patiko labiau. Na, o Angeliką net nežinau kaip vertinti, turbūt filmas įdomesnis su ja, nei be jos.

Apskritai, scenarijus yra viena iš silpnųjų filmo pusių. Trūko to, dėl ko pirmasis filmas apie Karibų piratus buvo toks šaunus - paprastesnės siužeto linijos ir labiau atskleistų personažų. O labiausiai jie atsiskleidžia krūvoje. Dabar Jack'as buvo sau, Barbosa - sau, net ponas Gibsas veikė atskirai, ir tarpusavio interakcija buvo minimali. Tikriausiai dėl to filme man trūko juokelių, sąmojo ir charizmos.

Tiesa, vienas dalykas man filme tikrai patiko. Tai - undinės. Kad tos išoriškai žavingos būtybės slepia nasrus ir skaniai vandenyje čiaumoja lengvabūdžius jūreivėlius, niekuomet nebūčiau patikėjusi... Ahahah, meluoju, bet į jas žiūrėti buvo linksma. Specialiai romantiškoms natūroms buvo sukurta ir meilės istorija tarp misionieriaus ir undinės, kuri daug kam pasirodė nereikšminga, bet manęs neerzino ir susižiūrėjo visai smagiai.

Kaip ir visas filmas. Nes nepaisant visko, veiksmo, efektų ir gerų aktorių jame netrūksta. Lauksime tęsinio 2016-aisiais!



IMDB įvertinimas: 6.6/10
Mano įvertinimas: 8.5/10

Detalės:

Žanras: Action, Adventure, Fantasy
Trukmė: 136 min.
Šalis: USA
Režisierius: Rob Marshall
Vaidina: Johnny Depp, Penelope Cruz, Geoffrey Rush, Ian McShane, Kevin McNally, Sam Claffin, Astrid Berges-Frisbey, etc.