2013 m. lapkričio 18 d., pirmadienis

Gary Van Gaas - "Lotynų Kvartalas"

Oficialiai: Kai Malagoje mirtis pasiglemžia septynmetę Končitą Pikaso, sugniuždytas jos vyresnysis brolis Pablas pasineria į tapybą. Pasineria taip, kad šešiolikos įstoja į Barselonos dailės akademiją, o tėvas dailininkas, išvydęs sūnaus etiudą, oficialiai perduoda šiam savo paletę ir teptukus, pripažindamas nepranokstamą talentą. Vis dėlto jaunasis Pikasas ima „dusti“ Barselonoje ir progai pasitaikius su bičiuliu dailininku Karlosu Kasagemosu patraukia į Šviesos miestą – Paryžių, į kurį kaip drugiai plasnoja visos Europos menininkai. Tai, ką jis ten randa – didžiulę konkurenciją, pažintimis kuriamą karjerą, menininkų parsidavinėjimą, įkvėpimą viešnamiuose ir moteris, pakeičiančias likimą, – ne atbaido, o tik priverčia dar atkakliau tapyti, ieškoti ir atrasti. Lotynų kvartalas – erdvė, įsismelkusi į teptuko virtuozo Mėlynojo ir Rožinio periodo paveikslus, subrandinusi pasaulinio lygio kūrėją ir virtusi šiuolaikinio meno gimtine...

Tai pirmasis ir vienintelis romanas, meistriškai tapantis Pablo Pikaso jaunų dienų portretą, pirmąsias meiles ir mūzas bohemiškame  Paryžiaus Lotynų kvartale.


Subjektyviai: Be abejonės, Picasso yra vienas genialiausių ne tik XX a., bet visų laikų menininkų pasaulyje. Jo kūryba gali gluminti, gali žavėti, gali netgi piktinti, bet abejingų nepalieka. Ir jei su jo tapybos bei skulptūros darbais ir esu kiek pažįstama, tai apie paties autoriaus asmenybę nežinojau beveik nieko. Išskyrus tai, jog jis mėgo jaunesnes moteris ir turėjo daug meilužių. 

Perskaičiusi šią knygą gal ir galiu tvirtinti žinanti daugiau faktų apie Picasso jaunystę ir jo karjeros pradžią. Bet kiek tie faktai yra patikimi - kitas klausimas. 

Jei jau kabinėjantis prie knygos, tai matematiškai suskaičiavau du knygos pliusus ir du minusus.

Pirmiausia - pliusai. Didžioji dalis veiksmo vyksta Paryžiuje, - tai pirmas pliusas. Ši knyga apie Picasso, - tai antras pliusas. Šie pliusai lakoniški, bet tokie geri dalykai, kaip Picasso ir Prancūzijos sostinė negali likti neįvertinti.

Dabar minusai. Pirmas minusas už blankų siužetą, neišraiškingus veikėjus ir pernelyg dažnus pokalbius "apie nieką". Aš suprantu, jog tai biografinis romanas, tačiau sunku patikėti, jog Paryžiaus menininkų elitas nediskutavo įdomesnėmis temos nei "ne, Karlosai, nevesk tos merginos". Kur kūrybinės aistros, intelektualios diskusijos, vidiniai išgyvenimai? Tad antras riebus minusas už melodramatiškumą. Nes čia, beveik kaip meksikiečių serialuose, lakstoma paskui sijonus, miršta vaikai ir dūžta veidrodžiai... Tiesa, serialuose nesišvaistoma teptukais, bet tai vis vien ugnelės šiai knygai neprideda...


Mano įvertinimas: 5.0/10

Detalės:

Žanras: grožinė literatūra, biografija 
Puslapių skaičius: 240
Leidykla: Obuolys, 2012
Iš anglų kalbos vertė Dalia Uržaitė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą