2013 m. gruodžio 6 d., penktadienis

Peter Høeg - "Dramblių prižiūrėtojų vaikai"

Oficialiai: Naujausiame visai šeimai skirtame romane P. Høegas kalba apie tai, kas jam ir daugumai mūsų yra išties svarbu. Kiekvienam mūsų svarbu žinoti, dėl ko mes gyvename, svarbu rasti laimę ir tikėjimą. Taigi – kiekvienas mūsų savyje nešiojasi vidinį dramblį: ilgesį kažko, kas yra daug didesnis už mus pačius. Tokį ilgesi viduje nešiojasi ir Finų šeima: tėvas pastorius, motina groja bažnyčioje vargonais, trys vaikai – iš pirmo žvilgsnio visiškai normalūs žmonės. Tačiau taip tik atrodo. Vieną gražią dieną abu tėvai paslaptingai dingsta; žinodami, kad jie jau buvo įsivėlę į nemalonumus su policija dėl abejotinos kilmės stebuklų, vaikai leidžiasi jų pėdomis, norėdami sužinoti, ką gi sumanė gimdytojai, ir apsaugoti juos nuo tolimesnių problemų. Keturiolikmetis Pėteris ir ypač protinga jo sesuo Tiltė pradeda kvapą gniaužiančią paieškų kampaniją – ir tarp netikrų pranašų, ezoterikų, policininkų bei šventųjų suranda jiems skirtas duris, vedančias į laimę.”

Subjektyviai: Tai antroji mano perskaityta šio autoriaus knyga (pirmoji, be abejo, buvo garsusis "Panelės Smilos Sniego Jausmas""). Kadangi ana man patiko, tai kažko panašaus tikėjaus ir iš šios. Tačiau pasirodė, jog ši knyga visai kitokia. 

Tai istorija, pasakojama keturiolikmečio Peterio akimis. Turinčio paauglio kūną ir šimtamečio dvasią. Dar turinčio Adamsų šeimynėlės vertus tėvus, indigo seserį (tarp kitko, organizuojančią dvasines praktikas karste), paplaukusį brolį ir dar šunį (jis čia normaliausias). 

Beje, nesileiskit apgaunami pavadinimo - knygoje dramblių nei kvapo. Užtat daugybė trenktų veikėjų (paminėsiu tik keletą bendram vaizdui susidaryti: prie mikrofono kniaukiantis ir miltelius pro nosį šniaukšiantis grafas, adrenalino apsėstas mokyklos direktorius, mamos ir sutuoktinių pareigas tobulai atliekantys viešnamio savininkai-per-brūkšnelį-darbuotojai, multikultūrinė ir multireliginė teroristų-vagių šaika), nelogiškų siužeto posūkių (vieni bėga, kiti juos vejas, o  pakeliui dar spėjama patalpinti lavoną šaldytuve) bei daug (ne)rimtai atrodančių pamąstymų apie religiją, šeimą ir apskritai gyvenimą. 

Ir dabar jums turbūt atrodo, koks briedas toji knyga? Anaiptol. Man be galo patinka tokios tikros nerealios istorijos. Kuriose rimti dalykai "suvynioti" į penkis sluoksnius cinizmu atskiestų linksmybių. Ir kur viskas pagardinta didele doze sarkazmo!:)) Jei jūsų skonis panašus, drąsiai rekomenduoju! Suvalgysit pasigardžiuodami ;)


Mano įvertinimas: 10/10

Detalės:

Žanras: grožinė literatūra, romanas 
Puslapių skaičius: 416
Leidykla: Tyto Alba, 2012
Iš danų kalbos vertė Rūta Poškutė - Andreikienė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą