2014 m. balandžio 21 d., pirmadienis

David Lebovitz - "Saldus gyvenimas Paryžiuje"

Oficialiai: „Saldus gyvenimas Paryžiuje“ – lengvą šypseną kelianti, skaniai smagi knyga, įžūlus ir smalsus žvilgsnis į pasigėrėtiną sūrių, šokolado, ir kitų gurmaniškų nuodėmių pasaulį Paryžiuje...

Pirmąkart Paryžiuje apsilankęs 1980-aisiais, knygos autorius Davidas Lebovitzas nepaliovė svajoti apie sugrįžimą į la belle France ir labiausiai viliojantį miestą – Paryžių... Du dešimtmečius praleidęs Amerikos konditerijose, parašęs ne vieną kulinarijos knygą, jis išsirengė į naują gyvenimą – gyvenimą vienoje gražiausių ir gurmaniškiausių pasaulio sostinių... Galiausiai, su trimis lagaminais kulinarinių gėrybių jis stovėjo gerokai patrešusiame bute Bastilijos kaimynystėje Paryžiuje.


Tai istorija apie užgimusią meilę ir supratimą šiam didingam bei slėpiningam miestui.

Subjektyviai: Ko jau ko, bet knygų, kurių veiksmas vyksta Paryžiuje, tikrai netrūksta. Ir, panašu, jog šiam miestui abejingų nėra: apie jį rašoma apie su dideliu romantišku susižavėjimu (netgi patosu), arba nevengiant pasišaipyti tiek iš paties miesto, tiek iš jo gyventojų.

Ši knygutė priklauso antrajai kategorijai. Joje labai smagiai pašiepiami paryžiečių gyvenimo būdo ypatumai, kurie lietuvaičiams ir kitiems atvykėliams gali pasirodyti mažų mažiausiai keistoki. Knygos autorius - amerikietis, apsigyvenęs Prancūzijos sostinėje. Ten jis patiria daugybę komiškų nutikimų, kurie ypač vaizdingai ir šmaikščiai aprašomi. Švelnių pašaipų  sulaukia ne tik paryžiečiai, bet kliūva ir jo tautiečiams amerikiečiams - už tingumą, ėdrumą, prastas manieras ir dar prastesnį stiliaus pojūtį. 

Užtat autoriaus rašymo stilių galiu tik pagirti - kūrinį labai lengva ir nuotaikinga skaityti, o švelni ironija puikiai pakelia nuotaiką. 

Knygutę galima naudoti ne tik kaip praktinį elgesio Paryžiuje pradžiamokslį (kurį perskaitę sužinosite, kaip išvengti susidurimo gatvėje su les bousculeurs ar kaip naglai užlįsti eilėje, kodėl negalima klausti paryžiečio (ir apskritai prancūzų) kiek jis uždirba, kur skaniai pavalgyti ir kur (ir svarbiausia - kaip!) verta apsipirkti ko tikėtis iš Paryžiaus biurokratijos, samdomų darbuotojų ir kasininkų. Kadangi autorius - garsus konditeris, kiekvieno skyrelio pabaigoje pateikiami išsamūs receptai, kaip pasigaminti tokių prancūziškų skanėstų, kaip clafoutis aux prineaux-framboises, bouchees chocolat au yaourt, les crêpes au chocolat, fromage blanc soufflé... Gerai, kad nesu pamišusi dėl saldumynų. Kitaip beskaitydama būčiau užspringusi savo pačios seilėmis. Nejuokauju :)))

Labai saldi knygą apie saldų (nevisuomet) gyvenimą saldžiajame mieste. Rekomenduoju skaityti tik pavalgius arba priešpiečių metu su puodeliu café au lait vienoj rankoj, ir croissant (blogiausiu atveju tiks ir baguette)- kitoj. Skanaus.



Mano įvertinimas: 9.0/10

Detalės:

Žanras: romanas, kulinarija, kelionės
Puslapių skaičius: 320
Leidykla: Vaga, 2012
Iš anglų kalbos vertė Eglė Aleksandravičiūtė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą