2015 m. sausio 3 d., šeštadienis

The 100-Year-Old Man Who Climbed Out the Window and Disappeared (2013)


Oficialiai: Nugyvenęs ilgą ir gražų gyvenimą, artėjant prie šimtmečio Alanas Karlsonas atsiduria senelių namuose, tikėdamas, kad tai - jau paskutinė stotelė. Tačiau sveikata vyras niekuomet nesiskundė, o leisti dienas su nukvakusiais senukais irgi nebuvo Alano svajonė. Todėl savo 100 metų jubiliejų vyras nusprendžia atšvęsti su trenksmu: išsiruošti į dar vieną kelionę, kokių jo gyvenime jau buvo tūkstančiai. Vien su šlepetėmis (kad niekas neįtartų), Alanas išlipa pro langą ir dingsta...

Subjektyviai: Perskaičiusi kokią nors knygą, visuomet užsimanau pažiūrėti ir pagal ją pastatytą knygą. Ypač jei toji knyga patiko. Knygą apie per langą išlipusį šimtametį jau apžvelgiau prieš gerus metus (kam įdomu, recenziją galite rasti čia), atėjo eilė ir filmui.

Teko skaityti, jog tai buvo bene laukiamiausias festivalio "Kino pavasaris" filmas, sulaukęs nemažai pozityvių įvertinimų. Prie pastarųjų prisidedu ir aš - filmas susižiūrėjo tikrai smagiai. 

Knygą skaičiusiems čia didelių siurprizų nebus - režisierius nesiryžo improvizuot, ir filmo eiga pernelyg nenukrypsta nuo originalo. Tik, kiek atsimenu, čia veikia mažiau veikėjų ir pasirodo mažiau Alano sutiktų politikos pasaulio garsenybių. Bet  tarkim, čia riboto juostos laiko ir biudžeto pasekmė. Tuo labiau, kad pačiam pasakojimui nei kiek nemaišo, ir per visą šimtas keturioliką minučių nuo mano veido taip ir nedingo šypsena, o subtilūs ir - retas atvejis dabartiniame kine - intelektualūs juodojo humoro juokeliai neretai priversdavo ir balsu nusikvatoti. 

Prie šio malonumo prisidėjo visi aktoriai, tačiau labiausiai išskirčiau Robertą Gustavsoną (kuriam iš tiesų prieš Kalėdas suėjo vos penkiasdešimt)  - Alaną jis įkūnija tiesiog puikiai, suteikdamas savo personažui daug naivaus žavesio, kuris ir yra bene pagrindinis visų Alano nuotykių "kaltininkas". Tikrai, režisieriaus vietoje pati nebūčiau parinkusi geresnio aktoriaus! Patiko ir operatoriaus darbas, ir pasakojimo tempas, ir tai, jog scenaristai filme gavo tikrą dramblį...

Žodžiu, tai - linksma ir nuotaikinga istorija, priversianti į gyvenimą žiūrėti kiek paprasčiau. 


IMDB įvertinimas: 7.1/10
Mano įvertinimas: 8.5/10


Detalės:

Pavadinimas originalo kalba: "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann"
Žanras: Comedy, Adventure
Trukmė: 114 min.
Šalis: Švedija
Režisierius: Felix Herngren 
Vaidina: Robert Gustavsson, Iwar Wiklander, David Wiberg, Mia Skäringer, Jens Hulten, etc.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą