2012 m. lapkričio 14 d., trečiadienis

Brave (2012)


Oficialiai: Nuo senų senovės Škotija buvo apipinta legendomis ir padavimais, tad pagrindine animacinio filmo „Karališka drąsa“ tapo atkakli ir užsispyrusi Škotijos princesė Merida. Rinkdamasi savo gyvenimo kelią, mergina atsisako paklusti senovę menančioms karališkoms tradicijoms ir ryžtasi savo karališką prigimtį iškeisti į svajonę tapti didžia lankininke. Merida meta iššūkį galingiems Škotijos klanams ir jų valdovams – lordams Makgufinui, Makintošui ir Dingvolu. Neatsargus princesės elgesys prišaukia nelaimę, tad dabar karalystei ir Meridos tėvams gresia pavojus, o princesė žūtbūt privalo įveikti pavojingus magijos kerus. Galėdama pasikliauti tik savo pačios drąsa, Merida privalo susikauti su pačiu baisiausiu tamsiųjų Škotijos urvų padaru.


Subjektyviai: Labai norėjau pažiūrėti šį Pixar filmuką, nes a) patiko trailer'is, b) mėgstu pasakas ir c) turiu silpnybę viduarmžiams, Škotijai ir raudoniems plaukams. 

Na, vakar ėmiau, pažiūrėjau ir nenusivyliau. Juosta nuotaikinga ir sklidina šilumos, animacija laaaabai graži (Škotijos kalnai, miškai, uolos ir pilys atrodo įspūdingai), škotai juokingai atrodo ir juokingai šneka, o pasakos moralas - sakyčiau, netgi labai aktualus ir skatinantis susimąstyti.

Aišku, kaip ir visose pasakose, siužetas gana nuspėjamas, kai kurie personažai stereotipiniai, o keletas juokelių atrodo jau n kartų matyti kuriame nors kitame animacijos produkte.

Kita vertus, man pasakos yra tobulas literatūros kūrinys, kuriose yra visko: priešų, raganų, ašarų, netekčių ir vargo, (ne)protingų sprendimų, netikėtų sutapimų, tikrų draugų, džiaugsmo, turtų, meilės ir vilties, - visai kaip gyvenime. O svarbiausia - kiekvienoje pasakoje slypi išmintis ir gyvenimo tiesos- kurios niekada nesensta, retai klysta ir yra visuomet prasmingos.

Galbūt dėl to aš šioje juostoje įžvelgiau daugiau nei nuvalkiotą istoriją su happy end'u, kaip kad gerb. Užkalnis, kurio recenziją neseniai teko skaityti. Ši juosta ne tik apie kartų konfliktą tarp mamos ir dukters (dėl ko kai kam ši juosta gal ir pasirodė mergaitiška) ar didelį aplinkos spaudimus bei stereotipus, verčiančius elgtis pagal nustatytą ir laiko patikrintą, bet ne visiems priimtiną modelį. Ne tik. Tai ir istorija apie globėjišką tėvų meilę, kuri tokia didelė, kad net pasidaro grėsminga (labai geras simbolinis sulyginimas su meška, btw). Apie jaunatvišką maištą, kai iš noro laužyti standartus skaudinami tie, kuriuos mylima labiausiai. Apie kompromisą (jei myli, tai gali ir nusileisti). Apie vertybes. Apie teisę būti savimi ir kurti savo pasaką, - būtinai su laiminga pabaiga.

IMDB įvertinimas - 7.4/10
Mano įvertinimas - 9.0/10


Detalės:

Žanras: Animation, Action, Adventure
Trukmė: 93 min.
Šalis: USA
Režisieriai: Mark Andrews, Brenda Chapman
Įgarsino: Kelly Macdonald, Billy Connolly, Emma Thompson, Julie Walters, Robbie Coltrane, etc.

2 komentarai:

  1. Tikrai neblogas multikas :) Turbut vienas graziausiu vizualiai ir turi daug jokingu, pamisusiu personazu :D Nemanau, kad multikas visai mergaitiskas, nors jaunos paneles ziuredamos, gali daug ko pasimokyti is Meridos charakterio. Gero ir blogo :)
    Nuo kada Silvuze kino kritike pasidarius ? :D
    Keep up the good work girl ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Hehe, I will! Ačiū už nuomonę ir gerą žodį! ;)

    AtsakytiPanaikinti