2013 m. liepos 3 d., trečiadienis

Howl's Moving Castle (2004)

Oficialiai: Sofi – aštuoniolika, ji gyvena mažame provincijos miestelyje ir didžiąją dalį laiko praleidžia gamindama skrybėles savo tėvo parduotuvei. Vieno iš retų pasivaikščiojimų mieste metu Sofija susipažįsta su gražiu širdžių ėdiku burtininku Haulu.

Pamaniusi, kad Sofi ir Haulas įsimylėjo, piktoji burtininkė paverčia merginą devyniasdešimtmete sene. Nusivylusi Sofi pabėga į dykumą ir ten atsitiktinai patenka į keliaujančią Haulo pilį.


Subjektyviai: Ko jau ko, bet fantazijos stoka šios juostos kūrėjų tikrai neapkaltinsi. Vaikštanti pilis, galinti teleportuotis į keturias skirtingas vietas, kalbantis ugnies demonas, pavidalą keičiantis magas, pelkynų ragana ir  visuomet padėti pasiryžusi kaliausė, - žiūrėdamas filmuką tarsi patenki į kitokį, stebuklingą pasaulį, iš kurio nesinori ištrūkti. Taip viskas gražu. Iki smulkmenų.

Animacija tiesiog kerinti. Kaip ir muzika. Tikras saldainiukas akims ir ausims. Tiesa, nepratusiems žiūrėti anime, šis filmukas gali atrodyti mažų mažiausiai keistokas. Mat ši istorija nei kiek neprimena Disney'aus sukurtų pasakų. Siužetas čia neįprastas, o ir veikėjai labai savotiški. Su savais siekiais ir savom charakterio ypatybėmis. Savotiški ir jų tarpusavio santykiai: kaip įprasta anime juostose kai kas nutylima, apie kai ką tik miglotai užsimenama, o kai kas išvis neatskleidžiama.

Tad po filmuko, man galvoje lyg įkyrios musės sukosi galybė klausimų. Kodėl Pelkynų ragana Sofi pavertė senute, negi tikrai tik iš pavydo? Dėl ko Sofi taip lengvai su tuo susitaikė? Kodėl miegodama ji atjaunėja? Ir - galiausiai - kodėl vyksta tas karas? Ir kam taip reikėjo išryškinti jo tematiką juostos eigoje?

Galima visa tai vertinti kaip paskatą žiūrovui susimąstyti. Apie bėgančius metus ir karo beprasmiškumą. Arba... Arba galima apkaltinti scenaristus ir jų žioplumą, jog scenarijuje paliko spragų. Žodžiu, kiekvienam pagal pasirinkimą. Aš renkuosi pirmąjį variantą.


IMDB įvertinimas: 8.1/10
Mano įvertinimas: 9.0/10


Detalės:

Žanras: Animation, Adventure, Family, Action
Trukmė: 119 min.
Šalis: Japonija
Režisierius: Hayao Miyazaki
Įgarsino: Chieko Baisho, Takuya Kimura, Akihiro Miwa, Tatsuya Gashuin, Ryunosuke Kamiki, etc. 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą