2014 m. sausio 27 d., pirmadienis

Cinderella (1950)


Oficialiai: Animacijos klasika, puikiai atpažįstama ir šiandien, nors sukurta daugiau nei prieš 60 metų, kai spalvota animacija dar tik pradėjo užkariauti pasaulį. Klasikinė pelenės istorija apie gražioje karalystėje su tėčiu ir mama laimingai gyvenusią princesę. Jos laimė baigėsi, kai mirė mama ir tėtis vedė baisią, piktą pamotę. Šioji atsivedė ir dvi piktas dukras Drizelą ir Anastasiją. Jos skriaudžia, užgaulioja princesę. Kai kartą dukros iškeliauja puoton, Pelenę aplanko jos krikštamotė fėja ir išpuošia šventei. Susipažinusi ir pašokusi su princu Pelenė išskuba namo, nes po vidurnakčio visi burtai baigiasi. Ši klasikinės pasakos ekranizacija televizijoje 1951-aisiais už įspūdingą muziką buvo nominuota trims Oskarams. Amerikos filmų institutas „Pelenę“ pripažino vienu geriausių ir visų mėgstamiausių Disnėjaus kompanijos sukurtų filmų ir vienu geriausių Amerikoje sukurtų animacinių filmų.

Subjektyviai: Prisimenu, jog vaikystėje turėjom piratinę vidiako kasetę su rusiškai įgarsinta šio filmuko versija, kurią su broliu žiūrėdavom ir žiūrėdavom, ir nors rusiškai kalbėt nemokėjom, viską kuo puikiausiai suprasdavom, o istoriją apie Pelenę baisiai mėgom. 

Po to ta kasetė kažkur paslaptingai dingo, ir aš Pelenės daugiau nebemačiau, o per tiek metų ir primiršau... Kol galiausiai netyčia pamačiau, jog šį Disney'aus šedevrą rodys per TV. Ir nors televizoriaus daug nežiūriu, tokių dalykų, kaip amžiniems vaikams ir priklauso, nepraleidžiu niekada! :D

Kaip patys matot, tai daug šiltų atsiminimų sukeliantis vaikystės filmukas. Iki pat šiandien atsimenu, kaip man buvo gaila Pelenės, kaip nekenčiau jos pamotės (įseserės, savo ruožtu, buvo labiau juokingos nei nekenčiamos), kaip patiko gerosios fėjos dainelė "Bibbidi-Bobbidi-Boo" (ir ne man vienai - ji net Oscar'ui nominuota buvo!), ir kaip aš norėjau turėt tokių draugų peliukų ir paikščiukų, kurie man paklotų lovą ar pasiūtų suknelę...

Naujesniems pastebėjimams priskirčiau tai, jog Pelenė labai panaši į Marilyn Monroe, kad princas įtartinai nekalbus ir kad batelis per visą filmą buvo pamestas ne vieną, o net tris kartus.

O daugiau - tik komplimentai. Gražus, mielas, nuotaikingas filmukas, suręstas pagal geriausias Disney'aus tradicijas.  


IMDB įvertinimas: 7.3/10
Mano įvertinimas: 10/10


Detalės:

Žanras: Animation, Family, Fantasy
Trukmė: 74 min.
Šalis: USA
Režisieriai: Clyde Geronimi, Wilfred Jackson
Įgarsino: Ilene Woods, James MacDonald, Eleanor Audley, Verna Ferton, etc. 

2014 m. sausio 26 d., sekmadienis

Irvin D. Yalom - "Gydymas Šopenhaueriu"


Oficialiai: Irvin D. Yalom – amerikiečių psichoterapeutas, išgarsėjęs kaip savitų literatūros kūrinių, atspindinčių jo, kaip mokslininko, psichoterapeuto ir pedagogo, idėjas ir įsitikinimus, autorius. Jo darbai pasižymi moksliniu meistriškumu, komunikabilumu ir ypatingu jautrumu – savybėmis, įvertintomis viso pasaulio skaitytojų. Rašytojas yra sukūręs keletą grožinės literatūros kūrinių, pats juos vadina „mokomaisiais romanais“, tarp kurių „Kai Nyčė verkė“, „Melagis ant kušetės“ ir „Spinozos problema“.

Psichoterapeutas Julius sužino nepagydomai sergąs. Artėjančios mirties akivaizdoje jis prisimena didžiausią savo praktikos nesėkmę – Filipą Sleitą, kuriam kadaise nepadėjo išsivaduoti iš seksualinės manijos. Vėl susitikęs su buvusiu pacientu, Julius sužino jį tapus didžiojo XIX a. filosofo A. Šopenhauerio sekėju.

Intriguojančio siužeto romane įtaigiai atkuriama psichoterapijos grupės erdvė, gilinamasi į egzistencines mirties, vienatvės, laisvės, prasmės temas, atskleidžiama psichoterapijos ir filosofijos sąveika.

Knyga patiks visiems, besidomintiems psichologija, o ypač psichoterapija.


Subjektyviai: Domiuosi psichoterapija, o tuo labiau psichologija ne tik dėl to, kad mano toks darbas. Visai ne. Jei nebūtų jokio asmeninio intereso, ar kaip sako kolegos, vidinio draivo, nė nebūčiau pasirinkusi tokios specialybės, ir nedirbčiau tokio darbo, kuri iš tiesų myliu ir vertinu.

Ir visgi, nepaisant šito, šią knygą kankinau laaabai ilgai, kokius du mėnesius. Ir nežinau, kodėl taip. Ji tikrai nebuvo nuobodi (na, gal kiek iš pradžių). Nebuvo pernelyg saldi. Nebuvo netikroviška. Ir nenaudinga nebuvo, nes praturtinti žinias apie A. Schopenhauerį - vieną svarbiausių XIX a. filosofų - tikrai buvo vertinga.

Tad kas gi nutiko? Tikriausiai, kaip visuomet, yra keletas priežasčių. Ir aš jų nevardinsiu, nes tai subjektyvus dalykas, neturintis nieko bendro su šiuo tikrai neprastu psichologiniu romanu. Jis turėtų patikti visiems, turintiems slaptą (pa)sąmoningą troškimą pažvelgti į kitų žmonių gyvenimą pro rakto skylutę. Beveik neabejoju, jog skaitydami pasijausite, lyg pati dalyvautumėte psichoterapijos grupėje. Ir tai vis Yalom'o, sugebančio taip puikiai sujungti psichologiją ir literatūrą, nuopelnas.

Rekomenduoju psichologams ir ne psichologams. Pastariesiems gal net labiau patiks. 


Mano įvertinimas: 8.5/10

Detalės:

Žanras: psichologinis romanas 
Puslapių skaičius: 368
Leidykla: Vaga, 2006
Iš anglų kalbos vertė Viktorija Labuckienė

2014 m. sausio 25 d., šeštadienis

Camilla Läckberg - "Ledo Princesė"

Oficialiai: „Ledo princesė“ pradeda trilerių seriją. Fjelbaka, kur gyvena tik 1 000 gyventojų, ir visi vienas kitą pažįsta; šcherai, saulėje mirguliuojantis vanduo, ramios įlankos, laiveliai… Saugu, ramu ir gera. Taip mano ir žurnalistė Erika Falk, į gimtąjį kaimelį atvykusi tvarkyti mirusių tėvų namo. Kaip tik todėl ją taip sukrečia vaikystės draugės žūtis: gražuolė Aleksandra randama vonioje perpjautais riešais, žiemos šaltis jos kūną jau pavertęs ledu. Tačiau sunku patikėti, kad tai savižudybė. Ši mirtis neduoda Erikai ramybės; toliau rausdamasi draugės gyvenime, ji atskleidžia vis daugiau paslapčių. Kai prie tyrimo prisideda ir kitas Erikos vaikystės draugas, tyrėjas Patrikas Hedstriomas, kai kam ima darytis ankšta... Tačiau ar kaimelio gyventojai pakęs beatodairišką kišimąsi į tai, kas turėtų likti už uždarų durų? Erikos ir Patriko tandemas įsuka skaitytoją į šiurpinantį verpetą, kunkuliuojantį po iš pažiūros ramiu ledu.

Subjektyviai: Uch, kaip man patinka tokios knygos, kurių veiksmas vyksta kokiame mažame, nuostabios gamtos apsuptame Šiaurės miestelyje, kuriame gyvena daugybė keistų, vienas kitą (atseit) puikiai pažįstančių žmogystų, kur siautėja vėjai ir... žudikai. Ledo princesėje yra viskas, ir dar daugiau - tvirtai sukalta intriga, asmenines savo (ir sesers) problemas sprendžianti pagrindinė veikėja, daug sniego ir daug šalčio, ir netgi šiokia tokia meilės istorija - tiesa, ganėtinai skysta, bet juk ne apie tai knyga...

Čia tiesiog smagu skaityt, kaip meistriškai rašytoja klaidina skaitytoją, užmėtydama  įtarimais vieną knygos veikėją po kito. Skaitai, skaitai, ir nori sužinoti, kaip viskas bus toliau, ir - svarbiausia - kas gi tas žudikas. Jei atvirai, pats žudikas mane nuvylė. Gal ne tiek pats žudikas, kiek jo motyvai, kurie manęs visai neįtikino, ir tai kiek pagadino mano subjektyvią nuomonę apie šį detektyvą.

Nors šiaip romanas geras. Ir ypač smagiai skaitytųsi šią savaitę, kai taip velniškai šalta. Brrr...   


Mano įvertinimas: 9.0/10

Detalės:

Žanras: detektyvas 
Puslapių skaičius: 364
Leidykla: Tyto alba, 2011
Iš švedų kalbos vertė Giedrė Žirgulytė

2014 m. sausio 11 d., šeštadienis

Slumdog Millionaire (2008)


Oficialiai: Aštuoniolikmetis Džamalis Malikas dalyvauja indiškoje "Kas nori tapti milijonieriumi?" žaidimo versijoje. Nuo didžiojo prizo jį skiria tik vienas klausimas, į kurį jis privalo atsakyti teisingai. Kyla klausimas, kaip Džamaliui, kuris pats prisipažino, jog nėra proto bokštas, pavyko tiek daug pasiekti.
Ar Džamalis sukčiauja? O gal jam tiesiog pasisekė, kad žaidimo vedantieji užduoda klausimus, kurių atsakymus jis žino? Džamalis sukelia nemažai įtarimų ir jis galiausiai atsiduria už grotų.

Subjektyviai: Kąži, ar yra Lietuvoje bent vienas žmogus, nežinantis šio filmo, susišlavusio daugybę kino apdovanojimų, tarp jų ir aštuonis Oscar'us? Labai abejoju. Aš pati jį mačiau tik dusyk, bet prie gerų norų būčiau galėjusi peržiūrėti mažiausiai dešimt. Ir tuomet visiškai nesugalvočiau, ką apie jį beparašyti.

Ir dabar sunkiai galvojasi - ir visai ne dėl to, kad nėra ką apie jį pasakyti, tiesiog nuo pirmosios filmo peržiūros, po kurios man kilo labai daug minčių, praėjo per daug laiko. O antras kartas yra antras kartas. Ne pirmasis.

Vis tik privalau pasakyt, jog mano nuomone, filmas puikus. Palikęs man didelį įspūdį, ir turbūt ne veltui gavęs visus tuos apdovanojimus. Labiausiai patiko neįprastas filmo siužeto pateikimas - iki šiol nesu mačiusi tokio gražaus bolivudinės meilės istorijos, holivudinio dramatiško trilerio ir "Kas laimės milijoną" sukuriamos įtampos mikso. Jamal'io istorija prikausto nuo pirmųjų sekundžių, ir nebepaleidžia. Filme žaidimo klausimai nuostabiai paaiškinami pagrindinio veikėjo (-ų) gyvenimo patirtimi - kartais juokinga, kartais labai skaudžia. Pats filmas atrodo toks gyvenimiškas, tikras, nuoširdus, jog Jamal'io personažas tampa toks savas, kad iš visos širdies norisi, jog jam pasisektų. Pamenu, labai bijojau liūdnos pabaigos, o tais metais būtent tokios ir buvo "ant bangos". Paskui labai džiaugiausi, jog bijojau be reikalo. Nors filmo galas šiek tiek "iš fantastikos srities", bet man, atsimenu, suteikė pozityvumo visai dienai, o gal ir ilgiau.

Be abejonės, įspūdi padarė ir aktorių (ypač vaikų - fantastika, kaip profesionaliai vaidina neprofesionalūs aktoriai iš... lušnynų) vaidyba, puikus operatoriaus darbas, koloritas, Indija (tik man kiek keistai atrodo žmonės, besistebintis, ar iš tiesų toji Indija tokia baisi. Manau, paklaidžiojus po Lietuvos ubagynus ir bomžynus būtų galima išvysti ne mažiau dėmesio vertų vaizdelių) ir, žinoma, garsusis soundtrack'as. Šį parsisiunčiau iškart po peržiūros, ir iki šiol mielai pasiklausau, - puikus energijos užtaisas (Ringa Ringa, Paper Planes ir Oh Saya) arba lopšinė (Latika's theme).

Žodžiu, rekomenduoju ir dainas, ir filmą, jei dar nematėt ar negirdėjot. 

Ir beje, man kiek gaila, jog šiam filmui gresia Titanic likimas: mūsų televizijos Slumdog Millionaire rodys ir rodys kiekvienai progai pasitaikius, kol galiausiai jis žmonėms taip atsibos, kad jie ims tyčiotis iš šio tikrai gero filmo... 

  
IMDB įvertinimas: 8.1/10
Mano įvertinimas: 10/10


Detalės:

Žanras: Drama, Romance, Thriller
Trukmė: 120 min.
Šalis: UK
Režisieriai: Danny Boyle, Loveleen Tandan
Vaidina: Dev Patel, Freida Pinto, Madhur Mittal, Anil Kapoor, Irfan Khan,  

2014 m. sausio 4 d., šeštadienis

Just Friends (2005)


Oficialiai: Krisas turi viską, apie ką gali svajoti jaunas vyras: jis turtingas, nestokojantys moterų dėmesio, gerai atrodo ir dirba prestižinį darbą. Tačiau taip buvo ne visada – mokykloje vaikinukas buvo drovus ir turėjo problemų dėl viršsvorio. Vienintelis žmogus puikiai supratęs Krisą buvo karščiausia mokyklos mergina Džeimi. Jiedu buvo draugai... bet TIK draugai. Ar dabar Krisas galėtų užkariauti jos širdį?

Subjektyviai: Ajajaj, ir vėl prisikaupė visa krūva neaprašytų knygų bei filmų. Kadangi šventės buvo visai neseniai, ir daugelį iš mūsų vis dar kamuoja pošventinis sindromas, pradėsiu nuo šios a la kalėdinės romantinės komedijos.

Tikrai nesu didelė Ryan Reynolds gerbėja, tačiau įvyko taip, jog tai antras iš eilės mano peržiūrėtas filmas su juo pagrindiniame vaidmenyje (prieš tai mačiau 'Definitely, Maybe'). 

Iš esmės - tai lėkšta beveik Peleniaus istorija: jis buvo storas, negražus gerietis, ir panos jo nemylėjo. O jei ir mylėjo, tai nebent kaip draugą. Praėjus kažkiek metų jis išvyko iš gimtojo miestuko, numetė svorio, bet užsiaugino didelį ego. Dabar panos jį myli, bet jam reikia tos vienintelės, buvusios vaikystės draugės, kuriai naujasis vaikino charakteris ne itin patinka (bet apie išvaizdą, manau, nuomonė buvo kitokia, che che che...). Kuom viskas baigsis, manau, nesunkiai gali pasakyti ir nemačiusieji filmo.

Taigi filmui pritrūko origanalumo, geresnės vaidybos, įdomesnių, ne tokių šabloniškų personažų. O tai visus siužeto vingius galima atspėti nė neprasidėjus filmui. Tiesa, buvo dalykų, kurie patiko. Tai - tikrai užknisantis Annos Faris personažas, vienas kitas juokelis, kalėdinės dekoracijos kas antrame filmo kadre (šventės daro savo), skanus vynas ir gera kompanija, o su pastaraisiais dviem komponentais bet kokia lėkšta komedija susižiūri labai smagiai.

Tad linkiu jums daug smagiai sužiūrėtų filmų ir suskaitytų knygų 2014-aisiais metais!


IMDB įvertinimas: 6.2/10
Mano įvertinimas: 5.5/10


Detalės:

Žanras: Comedy, Romance
Trukmė: 96 min.
Šalis: USA
Režisierius: Adam 'Tex' Davis
Vaidina: Ryan Reynolds, Amy Smart, Anna Faris, Chris Klein, Chris Marquette, etc.