2014 m. sausio 11 d., šeštadienis

Slumdog Millionaire (2008)


Oficialiai: Aštuoniolikmetis Džamalis Malikas dalyvauja indiškoje "Kas nori tapti milijonieriumi?" žaidimo versijoje. Nuo didžiojo prizo jį skiria tik vienas klausimas, į kurį jis privalo atsakyti teisingai. Kyla klausimas, kaip Džamaliui, kuris pats prisipažino, jog nėra proto bokštas, pavyko tiek daug pasiekti.
Ar Džamalis sukčiauja? O gal jam tiesiog pasisekė, kad žaidimo vedantieji užduoda klausimus, kurių atsakymus jis žino? Džamalis sukelia nemažai įtarimų ir jis galiausiai atsiduria už grotų.

Subjektyviai: Kąži, ar yra Lietuvoje bent vienas žmogus, nežinantis šio filmo, susišlavusio daugybę kino apdovanojimų, tarp jų ir aštuonis Oscar'us? Labai abejoju. Aš pati jį mačiau tik dusyk, bet prie gerų norų būčiau galėjusi peržiūrėti mažiausiai dešimt. Ir tuomet visiškai nesugalvočiau, ką apie jį beparašyti.

Ir dabar sunkiai galvojasi - ir visai ne dėl to, kad nėra ką apie jį pasakyti, tiesiog nuo pirmosios filmo peržiūros, po kurios man kilo labai daug minčių, praėjo per daug laiko. O antras kartas yra antras kartas. Ne pirmasis.

Vis tik privalau pasakyt, jog mano nuomone, filmas puikus. Palikęs man didelį įspūdį, ir turbūt ne veltui gavęs visus tuos apdovanojimus. Labiausiai patiko neįprastas filmo siužeto pateikimas - iki šiol nesu mačiusi tokio gražaus bolivudinės meilės istorijos, holivudinio dramatiško trilerio ir "Kas laimės milijoną" sukuriamos įtampos mikso. Jamal'io istorija prikausto nuo pirmųjų sekundžių, ir nebepaleidžia. Filme žaidimo klausimai nuostabiai paaiškinami pagrindinio veikėjo (-ų) gyvenimo patirtimi - kartais juokinga, kartais labai skaudžia. Pats filmas atrodo toks gyvenimiškas, tikras, nuoširdus, jog Jamal'io personažas tampa toks savas, kad iš visos širdies norisi, jog jam pasisektų. Pamenu, labai bijojau liūdnos pabaigos, o tais metais būtent tokios ir buvo "ant bangos". Paskui labai džiaugiausi, jog bijojau be reikalo. Nors filmo galas šiek tiek "iš fantastikos srities", bet man, atsimenu, suteikė pozityvumo visai dienai, o gal ir ilgiau.

Be abejonės, įspūdi padarė ir aktorių (ypač vaikų - fantastika, kaip profesionaliai vaidina neprofesionalūs aktoriai iš... lušnynų) vaidyba, puikus operatoriaus darbas, koloritas, Indija (tik man kiek keistai atrodo žmonės, besistebintis, ar iš tiesų toji Indija tokia baisi. Manau, paklaidžiojus po Lietuvos ubagynus ir bomžynus būtų galima išvysti ne mažiau dėmesio vertų vaizdelių) ir, žinoma, garsusis soundtrack'as. Šį parsisiunčiau iškart po peržiūros, ir iki šiol mielai pasiklausau, - puikus energijos užtaisas (Ringa Ringa, Paper Planes ir Oh Saya) arba lopšinė (Latika's theme).

Žodžiu, rekomenduoju ir dainas, ir filmą, jei dar nematėt ar negirdėjot. 

Ir beje, man kiek gaila, jog šiam filmui gresia Titanic likimas: mūsų televizijos Slumdog Millionaire rodys ir rodys kiekvienai progai pasitaikius, kol galiausiai jis žmonėms taip atsibos, kad jie ims tyčiotis iš šio tikrai gero filmo... 

  
IMDB įvertinimas: 8.1/10
Mano įvertinimas: 10/10


Detalės:

Žanras: Drama, Romance, Thriller
Trukmė: 120 min.
Šalis: UK
Režisieriai: Danny Boyle, Loveleen Tandan
Vaidina: Dev Patel, Freida Pinto, Madhur Mittal, Anil Kapoor, Irfan Khan,  

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą