2014 m. sausio 26 d., sekmadienis

Irvin D. Yalom - "Gydymas Šopenhaueriu"


Oficialiai: Irvin D. Yalom – amerikiečių psichoterapeutas, išgarsėjęs kaip savitų literatūros kūrinių, atspindinčių jo, kaip mokslininko, psichoterapeuto ir pedagogo, idėjas ir įsitikinimus, autorius. Jo darbai pasižymi moksliniu meistriškumu, komunikabilumu ir ypatingu jautrumu – savybėmis, įvertintomis viso pasaulio skaitytojų. Rašytojas yra sukūręs keletą grožinės literatūros kūrinių, pats juos vadina „mokomaisiais romanais“, tarp kurių „Kai Nyčė verkė“, „Melagis ant kušetės“ ir „Spinozos problema“.

Psichoterapeutas Julius sužino nepagydomai sergąs. Artėjančios mirties akivaizdoje jis prisimena didžiausią savo praktikos nesėkmę – Filipą Sleitą, kuriam kadaise nepadėjo išsivaduoti iš seksualinės manijos. Vėl susitikęs su buvusiu pacientu, Julius sužino jį tapus didžiojo XIX a. filosofo A. Šopenhauerio sekėju.

Intriguojančio siužeto romane įtaigiai atkuriama psichoterapijos grupės erdvė, gilinamasi į egzistencines mirties, vienatvės, laisvės, prasmės temas, atskleidžiama psichoterapijos ir filosofijos sąveika.

Knyga patiks visiems, besidomintiems psichologija, o ypač psichoterapija.


Subjektyviai: Domiuosi psichoterapija, o tuo labiau psichologija ne tik dėl to, kad mano toks darbas. Visai ne. Jei nebūtų jokio asmeninio intereso, ar kaip sako kolegos, vidinio draivo, nė nebūčiau pasirinkusi tokios specialybės, ir nedirbčiau tokio darbo, kuri iš tiesų myliu ir vertinu.

Ir visgi, nepaisant šito, šią knygą kankinau laaabai ilgai, kokius du mėnesius. Ir nežinau, kodėl taip. Ji tikrai nebuvo nuobodi (na, gal kiek iš pradžių). Nebuvo pernelyg saldi. Nebuvo netikroviška. Ir nenaudinga nebuvo, nes praturtinti žinias apie A. Schopenhauerį - vieną svarbiausių XIX a. filosofų - tikrai buvo vertinga.

Tad kas gi nutiko? Tikriausiai, kaip visuomet, yra keletas priežasčių. Ir aš jų nevardinsiu, nes tai subjektyvus dalykas, neturintis nieko bendro su šiuo tikrai neprastu psichologiniu romanu. Jis turėtų patikti visiems, turintiems slaptą (pa)sąmoningą troškimą pažvelgti į kitų žmonių gyvenimą pro rakto skylutę. Beveik neabejoju, jog skaitydami pasijausite, lyg pati dalyvautumėte psichoterapijos grupėje. Ir tai vis Yalom'o, sugebančio taip puikiai sujungti psichologiją ir literatūrą, nuopelnas.

Rekomenduoju psichologams ir ne psichologams. Pastariesiems gal net labiau patiks. 


Mano įvertinimas: 8.5/10

Detalės:

Žanras: psichologinis romanas 
Puslapių skaičius: 368
Leidykla: Vaga, 2006
Iš anglų kalbos vertė Viktorija Labuckienė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą