2014 m. sausio 27 d., pirmadienis

Cinderella (1950)


Oficialiai: Animacijos klasika, puikiai atpažįstama ir šiandien, nors sukurta daugiau nei prieš 60 metų, kai spalvota animacija dar tik pradėjo užkariauti pasaulį. Klasikinė pelenės istorija apie gražioje karalystėje su tėčiu ir mama laimingai gyvenusią princesę. Jos laimė baigėsi, kai mirė mama ir tėtis vedė baisią, piktą pamotę. Šioji atsivedė ir dvi piktas dukras Drizelą ir Anastasiją. Jos skriaudžia, užgaulioja princesę. Kai kartą dukros iškeliauja puoton, Pelenę aplanko jos krikštamotė fėja ir išpuošia šventei. Susipažinusi ir pašokusi su princu Pelenė išskuba namo, nes po vidurnakčio visi burtai baigiasi. Ši klasikinės pasakos ekranizacija televizijoje 1951-aisiais už įspūdingą muziką buvo nominuota trims Oskarams. Amerikos filmų institutas „Pelenę“ pripažino vienu geriausių ir visų mėgstamiausių Disnėjaus kompanijos sukurtų filmų ir vienu geriausių Amerikoje sukurtų animacinių filmų.

Subjektyviai: Prisimenu, jog vaikystėje turėjom piratinę vidiako kasetę su rusiškai įgarsinta šio filmuko versija, kurią su broliu žiūrėdavom ir žiūrėdavom, ir nors rusiškai kalbėt nemokėjom, viską kuo puikiausiai suprasdavom, o istoriją apie Pelenę baisiai mėgom. 

Po to ta kasetė kažkur paslaptingai dingo, ir aš Pelenės daugiau nebemačiau, o per tiek metų ir primiršau... Kol galiausiai netyčia pamačiau, jog šį Disney'aus šedevrą rodys per TV. Ir nors televizoriaus daug nežiūriu, tokių dalykų, kaip amžiniems vaikams ir priklauso, nepraleidžiu niekada! :D

Kaip patys matot, tai daug šiltų atsiminimų sukeliantis vaikystės filmukas. Iki pat šiandien atsimenu, kaip man buvo gaila Pelenės, kaip nekenčiau jos pamotės (įseserės, savo ruožtu, buvo labiau juokingos nei nekenčiamos), kaip patiko gerosios fėjos dainelė "Bibbidi-Bobbidi-Boo" (ir ne man vienai - ji net Oscar'ui nominuota buvo!), ir kaip aš norėjau turėt tokių draugų peliukų ir paikščiukų, kurie man paklotų lovą ar pasiūtų suknelę...

Naujesniems pastebėjimams priskirčiau tai, jog Pelenė labai panaši į Marilyn Monroe, kad princas įtartinai nekalbus ir kad batelis per visą filmą buvo pamestas ne vieną, o net tris kartus.

O daugiau - tik komplimentai. Gražus, mielas, nuotaikingas filmukas, suręstas pagal geriausias Disney'aus tradicijas.  


IMDB įvertinimas: 7.3/10
Mano įvertinimas: 10/10


Detalės:

Žanras: Animation, Family, Fantasy
Trukmė: 74 min.
Šalis: USA
Režisieriai: Clyde Geronimi, Wilfred Jackson
Įgarsino: Ilene Woods, James MacDonald, Eleanor Audley, Verna Ferton, etc. 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą