2013 m. kovo 27 d., trečiadienis

James Ellroy - "Juodoji Orchidėja"

Oficialiai: Los Andželo priemestyje rastas subjaurotas jaunos moters lavonas. Tirti šį žiaurų nužudymą imasi du įgudę policininkai- draugai ir varžovai, įsimylėję tą pačią moterį. Netrukus abu vyriškiai it apsėsti pasineria į naują bylą: Elizabetos Šort gyvenimo ir mirties paslaptis neduoda jiems ramybės. Ieškodami atsakymo jie priversti pereiti tikrą pragarą, pasinerti į patį pokario Holivudo dugną, atskleisti žmogaus dvasios tamsiąsias bedugnes ir akis į akį susidurti su savo sielų pabaisomis...


Subjektyviai: Paprastai detektyvus perskaitau greitai - praktiškai per vakarą, tačiau šią knygą kankinau laaaabai ilgai - daugiau nei tris mėnesius. Nes nekabino, nors tu ką: perskaitydavau po 10-20 puslapių ir padėdavau į šalį. Tačiau vieną dieną nusprendžiau ugdyt valią ir pabaigt knygą iki galo.

Šiaip knyga kaip knyga. Daug smurto, daug kraujo, dar daugiau skurdo, rūkalų ir svaigalų. Knygos pasaulis pilnas agresyvių vyrų, pasileidusių merginų, pinigais ir lašiniais aptekusių turčių, - būtų visai nieko, jei... būtų buvusi intriga. Nes detektyvas be intrigos pats savaime man jau nebeįdomus. O rašytojas visai nesudomino manęs vargšės Elizabeth Short bila. Nejaudino nei žmogžudystės motyvai, nei aplinkybės, netgi pats žudikas man nebuvo įdomus. 

Dar neįdomesnis pasirodė pagrindinių veikėjų meilės trikampis. Jau taip nuvalkiota. Tad pusė knygos skaitėsi labai sunkiai, ir jau svarsčiau, kad ji sulauks ne kažin kokio įvertinimo, tačiau staiga siužetas įgavo pagreitį. Keli netikėti istorijos posūkiai - ir skaitymas pasidarė įdomesnis.

Suma sumarum - nesigailiu, jog skaičiau. Ne tik dėl savo valios ugdymo. Nes knygos pabaiga viską išgelbėjo. Gerai ten autorius užsuko, man patiko. Jei dar ir melodramiškos scenos paskutiniame puslapyje nebūtų sukurpęs, būtų patikę dar labiau :)


Mano įvertinimas: 5.5/10


Detalės:

Žanras: detektyvas, trileris
Puslapių skaičius: 400
Leidykla: Obuolys, 2006
Iš anglų kalbos vertė Jūratė Juškienė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą