2013 m. kovo 29 d., penktadienis

The Secret Life Of Bees (2008)

Oficialiai: Pietų Karolinos valstija, 1964-ieji. Mamos netekusi keturiolikmetė Lilė kartu su aukle Rozalija apsigyvena bitininkyste užsiimančių seserų Boutwright namuose. Nors čia paauglei netrūksta nei šilumos, nei meilės, ją persekioja neseniai anapus išėjusios mamos vėlė...


Subjektyviai: Man dažnai nutinka taip, jog pirmiausia perskaitau knygą, o po to pasižiūriu pagal tą knygą sukurtą filmą. Šis kartas buvo ne išimtis. Knygą "Paslaptingas bičių gyvenimas" skaičiau prieš keletą metų, tačiau ir dabar atsimenu, kaip ji man patiko. Tad vieną vakarą nusprendžiau pažiūrėti ir filmą.

Pradžiai norėčiau pasakyti, jog oficialus filmo aprašymas ne visai tikslus - nebuvo nei jokių vėlių, nei jokių persekiojimų. Juk čia ne koks siaubiakas. Tiesiog tai filmas apie  paauglės mergaitės pastangas atsakyti į klausimą, ar gali žmogus sau atleisti ir būti laimingas, nepaisant praeities kaidų. 

Ne mažiau svarbią filmo dalį užima ir afroamerikiečių kova už asmens laisvę ir lygias teises. Visgi, filmas nėra itin socialiai sukrėčiantis ir susimąstyti skatinanti, tad šiuo aspektu nusileidžia mano neseniai matytam "The Help" , su kuriuo nenorom imi lyginti šį filmą.

Filmo ašis čia taip pat yra moterys ir jų išgyvenimai. Aktorės vaidina neprastai, ypač patiko talentingosios Dakotos Fanning (Lily) ir Queen Latifah (August Boatwright) vaidyba. Sophie Okonedo, vaidinanti vieną iš seserų - May Boatwright - taip pat verta pagyrų. Dainininkė Alicia Keys (June Boatwright) reikalo taipogi nesugadino vaidindama vieną iš seserų - griežtoką, savarankišką, tačiau žavią feministę June. Kiek nuvylė auklės Rosaleen (akt. Jennifer Hudson) personažas: knygoje ji buvo tokia ryški asmenybė, o čia tarsi tapo seserų Boatwright šešėliu. 

Pats filmas gražus, emocionalus, ir , drįsčiau sakyti, optimistiškas. Nepaisant keletos liūdnų momentų. Tačiau be jų žiūrint pasidarytų šleikščiai saldu, kaip kad persivalgiaus medaus.

Beje, pabaigai apie medų, kuris filme labai reikšmingas. Jis - sunkaus darbo ir po jo sekančio atpildo simbolis. Pasaldinantis karčius prisiminimus. Suteikiantis gyvenimui skonio. Tereikia atverti savo širdį, ir bitės pripildys jį medaus. 



IMDB įvertinimas: 7.0/10
Mano įvertinimas: 8.0/10


Detalės:

Žanras: Drama
Trukmė: 114 min.
Šalis: USA
Režisierius: Gina Prince-Bythewood
Vaidina: Dakota Fanning, Queen Latifah, Jennifer Hudson, Alicia Keys, Sophie Okonedo, etc.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą