2013 m. rugsėjo 9 d., pirmadienis

Kaari Utrio - "Ievos dukterys: Europos Moters ir Šeimos istorija"

Oficialiai: Skaitytojas supažindinamas su pažeminimais, nuoskaudomis, prietarais, papročiais ir nuomonėmis, dėl kurių per amžius kentėjo moterys. Ši knyga - ne besipiktinančios feministės rašinys, o greičiau argumentuotas klausimas, į kurį ieškoma atsakymo: kodėl moters dalia būtent tokia? Kaip ir kiekvienas istorikas, reiškinį tiriantis kontekste, K. Utrio gilinasi ne vien į atskirų moterų gyvenimą,- nuo paprastos kaimietės iki moters popiežės, - bet kartu nagrinėja ir šeimą. Šią knygą patrauklia daro ne idėja, o gausi, įvairialypė, intriguojamai pateikta medžiaga ir rašytojos asmenybė.

Subjektyviai: Ši vasara buvo kupina veiklos, tad neturėdama laiko kiek apleidau savo blog'ą. Ir nors šią knygą perskaičiau liepą, rašau apie ją tik dabar. 

Prisipažinsiu, mėgstu tokio tipo knygas ("Bėgančios su vilkais" - mano favoritė), kuriose rašoma apie moterį, jos vidinį pasaulį, padėtį visuomenėje ir vaidmenį mene, kultūroje, šeimoje ir - apskritai - pasaulyje. Ir dar mėgstu tas knygas, kurias skaitydama sužinau ką nors naujo.

Ši knyga apžvelgia, kaip ir kuo (bei - su kuo) gyveno moterys nuo ankstyvųjų viduramžių iki šių dienų. Ir nors savo turiniu tai kiek primena istorijos vadovėlį, tačiau čia rašoma apie tokius dalykus, apie kuriuos istorijos pamokose niekas nepasakojo (bent jau man).

Pavyzdžiui: Kaip pirmoji moteris Ieva (nepamirštam žalčio!) prisidėjo prie šimtmečiais trukusios moterų diskriminacijos? Kaip bausdavo už moterų tarpusavio kūniškus ryšius? Kodėl moterys sekdavo paskui vyrus į karą? Kas būdinga riterio damos kultui, paplitusiam viduramžiais? Kiek pasakos apie Pelenę bei Jonuką ir Grytutę atspindi tų laikų realybę? 

Nepasant kai kurių abejotinų istorinių faktų (knyga turi pretenzijų į mokslinį veikalą, tačiau kol nėra nurodyta patikimų šaltinių, tos pretenzijos ne kažin ko vertos) ir ne visuomet objektyvios kritikos ir kandumo visai vyrų giminei (va tai tau ir "nebesipiktinanti feministė"), knyga įdomi ir ją perskaityti verta. Net gaila, kad niekur nebėra pirkti, nes mielai įsigyčiau. Jei kas netyčia parduodat, duokit žinią ;)


Mano įvertinimas: 9.5/10


Detalės:

Žanras: istorija, kultūra, grožinė literatūra
Puslapių skaičius: 441
Leidykla: Tyto Alba, 1998
Iš suomių kalbos vertė Izabelė Kovarskienė.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą