2013 m. rugsėjo 28 d., šeštadienis

Source Code (2011)



Oficialiai: Kapitonas Kolteris Styvensas (akt. Jake Gyllenhaal) pabunda priemiestiniame Čikagos traukinyje. Jis nežino, nei kaip čia pateko, nei kas jis toks. Tačiau mergina, sėdinti šalia jo, atrodo puikiai jį pažįsta: vis vadina jį Šonu. Ji vardu Kristina (akt. Michelle Monaghan) ir elgiasi labai familiariai. Pažvelgęs į veidrodį traukinio tualete, Kolteris dar labiau susipainioja - jis, regis, prisimena, kas jis toks, tačiau iš veidrodžio į jį žvelgia ne jo veidas. Kapitono sąmyšį ir apmąstymus nutraukia netikėtas sprogimas. 

Kolteris vėl pabunda nepažįstamoje vietoje, tačiau šįkart aiškiai suvokia, kas esąs. Netrukus Kolteris sužino, jog yra ypatingos eksperimentinės užduoties dalyvis. Jis privalo surasti sprogdintoją, padėjusį bombą priemiestiniame Čikagos traukinyje. Eksperimentinės programos vadovai (akt. Vera Farmig ir akt. Jeffrey Wright) Kolteriui paaiškina, jog eksperimentas vadinasi „Išeitinis kodas".


Tai programa, kurios pagalba Kolteris gali patekti į kito žmogaus kūną likus 8 minutėms iki jo žūties. Išeitinio kodo pagalba jis buvo „įkeltas" į sprogusio traukinio keleivio, Šono, kūną. Sprogimas, įvykęs priemiestiniame traukinyje, ne paskutinis. Kitas numatomas taikinys - Čikagos centras. Jei sprogdintojo niekas nesustabdys, gali žūti milijonai žmonių. Taigi, Kolteris, Šono kūne, išgyvena pirmąjį sprogimą vis iš naujo ir iš naujo, trumpomis 8 minučių atkarpomis, po truputį rinkdamas įkalčius ir stengdamasis išsiaiškinti, kuris iš traukinio keleivių yra sprogdintojas.


Subjektyviai: Tai filmas, užkabinęs mane nuo pirmos minutės. Iš pradžių buvo įdomu, kaip ir kodėl, tas žmogus atsidūrė ne savo kaily. Vėliau atsirado intriga išsiaiškinti, kas buvo tas (ar ta) sprogdintojas. Kartu su kapitonu įtarinėjau visus traukiny buvusius asmenius, ir visi atrodė laaaabai įtartini, net ir pats pagrindinis herojus, ar ta nekalto veido mergina. O galiausiai buvo smalsu, kuo viskas baigsis.

Priešingai nei kituose tokio žanro filmuose, čia iškart einama prie reikalo: vystant siužetą nėra jokios ilgos įžangos, kas padeda išvengti nuobudulio smegenims ir akims. Filmo tempas greitas, veiksmo scenos vos spėja keisti viena kitą. Nėra daugybės betikslių dialogų (išskyrus gal pora, ir, taip taip, jie buvo tarp vyro ir moters) ir siužeto vyniojimo į vatą: čia greit išsiaiškinama, kas yra išeitinis kodas, greit mezgasi santykiai, greit randamas sprogdintojas. Dėl to juosta nepraranda dinamiškumo, o įtampa, prigriebusi nuo pat pirmųjų kadrų, nepaleidžia iki pat filmo pabaigos.

Negaliu nepagirti aktorių, mano kuklia nuomone, jie suvaidino puikiai. Ypač išskirčiau J. Gyllenhaal. Žiūrėdama į jį taip ir jutau herojaus beviltišką padėtį, kai nori nenori, tenka visa galva pasinerti į išeitinio kodo eksperimentą. O tas eksperimentas kartą pričiupęs, lengvai nebepaleidžia. Žodžiu, visai kaip ir manęs šis filmas.

Beje, Source Code (ir ypač jo pabaiga) tarp Lieuvos ir pasaulio žiūrovų sukėlė daug diskusijų: kas ieškojo logikos klaidų, kas pasitelkdamas kvantinės fizikos dėsnius bandė paaiškinti išeities kodo, kas siulė savus filmo užbaigimo variantus... Pripažinsiu, ir man filmas su tokia savo pabaiga galvoje paliko neaiškumo jausmą, tad kilo daugybę minčių apie tai, "kodėl viskas vyko būtent taip..." ir "kas jei...". Bet tai irgi priskirčiau prie filmo pliusų - gi mąstyti sveika :)


IMDB įvertinimas: 7.5/10
Mano įvertinimas: 9.5/10

Detalės:

Žanras: Mistery, Sci-fi, Thriller
Trukmė: 93 min.
Šalis: USA
Režisierius: Duncan Jones
Vaidina: Jake Gyllenhaal, Michelle Monaghan, Vera Farmiga, Jeffrey Wright, etc.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą