2013 m. gegužės 3 d., penktadienis

Sleeping Beauty (1959)

Oficialiai: Karaliui ir karalienei po ilgų laukimo metų gimsta dukrelė, kurią jie pavadina Aurora. Princesės gimimo proga iškeliama didelę puotą, į ją atvyksta daugybė žmonių iš visos karalystės kampelių, ir trys geraširdės fėjos: Flora, Fauna ir Merryweather, iš kurių kiekviena atnešė mergaiei dovanų. Tačiau piktoji fėja Malificient, kurios niekas į puotą nepakvietė, supyksta ir nusiunčia mažajai princesei prakeiksmą, jog ši mirs sulaukusi 16-ojo gimtadienio įsidūrusi pirštą į verpimo ratelio verpstę. Merryweather, kurios dovana dar buvo neišnaudota, sušvelnina piktosios fėjos prakeiksmą, pasakydama, jog princesė nemirs, tik užmigs giliu miegu, ir ją galės prikelti tik mylimojo bučinys... 

Karalius ir karalienė išsigandę dėl dukters gyvybės, patiki ją gerųjų fėjų priežiūrai. Bėga metai, ir toli nuo žmonių akių Aurora išauga į jauną, gražią merginą, nieko nežinančią apie savo praeitį. Tačiau per savo 16-ąjį gimtadienį ji ne tik susipažįsta su žaviu nepažįstamuoju, bet ir sužino, kad turi grįžti į pilį ir susipažinti su savo tėvais...


Subjektyviai: Walt Disney senoji animacija man visada sukelia daug šiltų vaikystės prisiminimų, ir nors dauguma jų pasakų esu mačiusi, šią žiūrėjau pirmą kartą.

Kokie mano įspūdžiai? Labai geri. Žinoma, nieko pernelyg stebinančio ar netikėto čia nebuvo (visgi, tai - pasaka, ir mes visi žinome, kaip jos baigiasi), tačiau pati istorija labai graži ir miela. Animacija, kaip tokiems laikams, nuostabi! Personažai gal ir nėra tokie ryškūs, kaip vėlesniuose Disney'aus darbuose, tačiau neabejotinai simpatiški. Veiksmas dinamiškas, kai kuriose vietose gal netgi pernelyg greitai viskas klostosi ("sutikau princą - pašokau su juo - įsimylėjau"), tačiau nederėtų užmiršti, jog šis kūrinys skirtas ir mažesniems žiūrovams, o jiems princo ir princesės santykių etapai ir peripetijos tikrai nėra įdomūs. Jie nori, kad princas nugalėtų raganą, pabučiuotų Aurorą, ir ilgai bei laimingai gyventų.

O jų šis filmukas ir nenuvilia: spalvinga animacija, gražios (nors šiam amžiui gal kiek ir senamadiškos, bet bala nematė) dainos ir happy end'as, - viskas ko reikia pasakai, kurią mielai žiūrėtų ir vaikai, ir suaugę.

PS: viena filmo frazė labai prajuokino -  Now, father, you're living in the past. This is the 14th century! 


IMDB įvertinimas: 7.3/10
Mano įvertinimas: 8.5/10


Detalės:

Žanras: Animation, Family, Fantasy
Trukmė: 75 min.
Šalis: USA
Režisierius: Clyde Geronimi
Įgarsino: Mary Costa, Bill Shirley, Eleanor Audley, Verna Felton, Barbara Luddy, Barbara Jo Allen, etc.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą