2013 m. gegužės 8 d., trečiadienis

The Lion King (1994)


Oficialiai: Liūtukas Simba yra sosto įpėdinis ir jis žino, jog jo tėvo Mufasos mirties atveju, jam atiteks garbė valdyti Protėvių Žemes. Simba nekantrauja tapti karaliumi, tačiau sostas rūpi ne tik jam: Simbos dėdė Rėžis mielai užimtų sostą, jei Mufasa neturėtų sūnaus...

Netikėtai Mufasa žūsta, ir dėl jo mirties apkaltinamas Simba. Mažasis liūtukas išsigandęs išvyksta tremtin ir atsisako teisės užaugęs tapti karaliumi. Kelyje jis sutinka mangustą Timoną ir Afrikos tapyrą Pumbą, kurie tampa geriausiais liūtuko draugais, su kuriais jis patiria daug nuotykių...

Filmas už geriausią dainą ir geriausią garso takelį pelnė 2 "Oskarus".


Subjektyviai: Turbūt nėra nei vieno, kuris nežinotų "Liūto Karaliaus" ir nebūtų girdėjęs dainų "Circle of Life", "Can you feel the love tonight?" ir "Hakuna Matata". Vaikystėje tai buvo vienas mėgstamiausių filmukų, tad po kokių penkiolikos metelių pertraukos mielai pasižiūrėjau jį vėl.

Dabar šis filmukas man patiko nė kiek ne mažiau nei vaikystėje, gal tik kiek trumpokas pasirodė, nors tikriausiai čia turėčiau kaltinti savo pripratimą prie dabartinių juostų, trunkančių po dvi ir daugiau valandų. O visa kita - tiesiog puiku. Personažai įdomūs ir spalvingi. Animacija labai graži. Siužetas ir jame plėtojamos temos - kartų tarpusavio santykiai, kova dėl valdžios, kerštas ir (ne)sėkmingas bandymas pabėgti nuo savęs paties - aktualūs ir mažam, ir dideliam. Garso takelis apskritai nuostabus.

Ir šiaip, dabar pasigendu tokių filmukų. Kurie pralinksmintų, nuliūdintų (o kartais net pravirkdytų - vien paskutinė Mufasos scena ko verta... Kas matė, tas žino apie ką kalbu) ir kažko pamokytų. Žinoma, yra ir dabar mielų animacijos kūrinių, bet nostalgija seniesiems Disney'aus šedevrams turbūt išlieka visam gyvenimui.


IMDB įvertinimas: 8.4/10
Mano įvertinimas: 10/10


Detalės:

Žanras: Animation, Adventure, Drama, Family
Trukmė: 89 min.
Šalis: USA
Režisierius: Roger Allers, Rob Minkoff
Įgarsino: Jonathon Taylor Thomas, Matthew Broderick, James Earl Jones, Jaremy Irons, Moira Kelly, Niketa Calame, Ernie Sabela, Nathan Lane, etc.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą