2013 m. gegužės 11 d., šeštadienis

The Amazing Spider-Man (2012)

Oficialiai: Sėkmingiausias ir artimiausias lietuviškam skoniui amerikietiškas komiksas atgimsta su naujomis jėgomis. Žmogui-vorui ištikimą auditoriją Lietuvoje nuo 23,8 tūkst. iki 36,7 tūkst. žiūrovų per 5 metus užkėlusi trilogija buvo trumpam prigesusi 2007 metais, kai studija “Sony” neišdavė palaiminimo ketvirtai serijai pagal režisieriaus Samo Raimi interpretacijas.

“Marvel” komiksų herojų kultinio autoriaus Stano Lee vadovaujami prodiuseriai įtikino studijos vadus sukonstruoti Žmogaus-voro pasaulį iš naujų detalių: su kitais aktoriais, radikalesniais priešais, ambicingais iššūkiais, klampesnėmis užduotimis, neatskleistomis paslaptimis ir, žinoma, “Epic Red” kamerų sistema nufilmuotomis 3D atrakcijomis.

Mokyklos atsiskyrėliui ir keistuoliui Piteriui Parkeriui knieti išsiaiškinti savo paslaptingąją praeitį. Jis užaugo dėdės Beno ir tetos Mei šeimoje, ramiai kenčia bendramokslių patyčias ir kantriai kaupia naujas žinias apie šeimos veiklą. Drovus vaikinas tik patyliukais puoselėja svajonę pasikviesti į pasimatymą simpatingą merginą Gven Steisi. Bet dar labiau jį sudomina namuose atsitiktinai pastebėto tėčio lagamino turinys.

Piteris nujaučia, kad lagamine sukaupti daiktai ir dokumentai padės įminti paslaptį: kodėl vieną dieną prieš 13 metų iš namų išėję tėvai Ričardas  ir Merė niekuomet negrįžo ir dingo be žinios. Surinkti įkalčiai atveda vaikiną į kompanijos “Oscorp” laboratoriją, kurioje prie mįslingo eksperimento darbuojasi buvęs mokslininko tėčio partneris Kurtas Konorsas. Jis nuoširdžiai išsipasakoja, kad kartu planavo medicininį projektą, galėjusį pakeisti milijono žmonių likimus.

Subjektyviai: Taigi, dar kartą nuspręsta perkurti visiems iki skausmo žinomą istoriją. Nekantriai laukiau ketvirtosios Žmogaus-voro dalies, tikėdamasi, jog ji bus geresnė už trečiąja, ir patikėkit, kaip nusivyliau sužinojusi, jog istorija vėl bus rodoma iš naujo. Tačiau geri kritikų atsiliepimai paskatino sumažinti savo skeptiškumą ir vis tik pasižiūrėti šį perdirbinį.

Deja, lyginimo su pirmuoju (ne amazing one) žmogumi-voru, išvengti sunku,  per daug jau mano akys buvo pripratusios prie gerietiškos Tobey Macguire'o šypsenos... Kurios čia man visai trūko. Naujasis Peteris Parkeris (akt. Andrew Garfield), nors ir voratinkliais iš riešų nešaudo, nors ir yra toks protingas, kad pats sukonstruoja voratinklių-paleidimo mechanizmus, bei belenkiek daug kalbasi pats su savimi (kas tikrai panašu į komiksinį-animacinį žmogų vorą), tačiau man labiau pasirodė panašus ne į gerietį superherojų, o į pasipūtusį paauglį iš jaunimo filmų. Emma Stone, vaidinanti Gwen Stacey, nors, mano nuomone, ir yra pakankamai nebloga aktorė, tačiau šiame filme ji pasirodė kažkokia dirbtinė. Kirsten Dunst, vaidinusi lengvabūdiškąja Mary Jane, tikrai buvo natūralesnė.

Keistokai atrodė ir toks greitas Piterio paslapties, jog tai jis yra žmogus-voras, atskleidimas. O dar keistesnė buvo jo panelės reakcija. Sakyčiau, nenatūrali, - nepatikėjau. Kaip kad nepatikėjau ir jų meilės istorija.

Apskritai - veikėjų tarpusavio santykiai yra silpniausia filmo pusė. Dauguma jų atrodo nenuoširdūs, paviršutiniški, kaip kad anglakalbiai sako - forced

Kai kurios svarbios scenos (pavyzdžiui, voro įkandimas Peter'iui) buvo pernelyg skubintos, o kai kurios (pvz., berniuko iš degančios mašinos išgelbėjimas ar žmogaus-voro ir žmogaus-driežo vienas kito besivaikymas) pernelyg ištęstos ir greit pabostančios. 

Labiau patiko ir senasis žmogaus-voro kostiumas. Ne tik man, bet ir pačiam Peter'iui Parker'iui - kaip kitaip paaiškinti faktą, jog vos progai pasitaikius, jis iškart nusiima savo kaukę?

Kad neatrodyčiau visiška bambeklė, paminėsiu, jog čia efektai daug prašmatnesni ir įspūdingesni. Patiko filmo atmosfera: New York'as šaltas, šlapias ir niūrokas, jaučiama didelė naujojo Batman'o įtaka. Pagrindinis filmo blogietis irgi baisokas - tokio gatvėje sutikti nenorėčiau, tačiau šiam filmui tai pliusas. 

Visgi, jei susidarėt įspūdį, jog filmas man visai nepatiko, taip nėra. Nors jis ilgas, tačiau dinamiškas, ir žiūrėjimas neprailgsta. Siužetas kad ir su spragomis, tačiau tokiam pramoginiam filmui daugiau nei pakankamas. Ir aktorių darbas, kuris nors ir nėra be priekaištų, akių nebado. Žodžiu, nieko labai blogo. Deja, kaip ir nieko labai naujo.


IMDB įvertinimas: 7.2/10
Mano įvertinimas: 7.5/10


Detalės:

Žanras: Action, Adventure, Fantasy
Trukmė: 136 min.
Šalis: USA
Režisierius: Marc Webb
Vaidina: Andrew Garfield, Emma Stone, Rhys Ifans, Dennis Leary, Martin Sheen, Sally Field, etc.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą